AKTUELNO

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković, rekao je za Nacionalni dnevnik da ima puno jasnih pokazatelja da neko ozbiljno radi na KiM u pravcu stvaranja raznih terorističkih baza, koje kako kaže, za cilj imaju potrese i to ne samo u našim sredinama, nego i mnogo šire.

- Ako putujete Kosovom i Metohijom južno od Ibra, vi ćete videti da se od 1999.do danas, broj džamija povećao za 900. Reč je o jednom sekularnom društvu koje je od 1999.godine, kada govorimo o Albanskom društvu do danas, u mnogim svojim aspektima radikalizovano. Pomenuću samo Kačanik, koji je od strane Njujork Times-a bio proglašen kao prestonica vehabizma - rekao je Petković.

Foto: TvPink Printscreen

Ima puno jasnih pokazatelja da neko ozbiljno radi na KiM u pravcu stvaranja raznih terorističkih baza, koje kako kaže, za cilj imaju potrese i to ne samo u Srpskim sredinama, nego i mnogo šire.

- Gotovo da nema većeg verskog praznika poput Uskrsa ili Božića, da se ne izdaju saopštenja, poput saopštenja američke ambasade da njihovi građani vode računa ukoliko idu na KiM od mogućih terorističkih napada. Sa druge strane, imali smo na delu odluku zapadnih zemalja o otimanju dela terirorije države Srbije, i to je dovelo do radikalizacije na KiM, uveli su nove nemire i uvukli terorističke grupe u srce Evrope - rekao je Petković.

On je dodao da je suština u tome da je situacija na KiM veoma krhka i bezbednost veoma složena, i zato je, kako kaže, važno da međunarodna zajednica obezbedi sigurnost na KiM.

Foto: TvPink Printscreen

- Albanci planiraju da za narednu nedelju u Skupštini u Prištini u dnevni red uvedu set zakona koji se odnosi na formiranje vojske Kosova, ali na taj način što ne bi koristili naziv vojska Kosova, već bi zadržali stari termin bezbednosne snage Kosova, ne bi li na taj način izbegli ustavne amandmane i izbegli glasove Srpske liste - rekao je on.

Petković kaže da i ta vrsta provokacije koja se očekuje, kako kaže, jasno pokazuje da su Albanci nervozni i da pokušavaju da izazovu neku reakciju države Srbije.

- Međutim, mi imamo odgovornu politiku, predsednika Aleksandra Vučića koji na odgovoran način vodi državu Srbiju, ali i pokazuje koje su crvene linije, i jasno govori i ponavlja da neće dozvoliti da se desi više nikakva „Oluja“, niti sa druge strane 17.mart 2004.godine - rekao je Petković.

Branko Radun, politički analitičar, rekao je da prisustvo pripadnika Islamske države na Kosovu je vrlo visoko.

- Ako gledamo po evropskim državama i šire, najviše pripadnika Islamske države u Siriji, veliki procenat je bio sa Kosova, Makedonije i Raške. Stvorio se novi talas reislamizacije. Pre je Albanski nacionalizam bio etnički, a sada postaje religiozni i radikalni. 1999.godine, Albanci nisu napadali samo pravoslavne Srbe, već i muslimane koji nisu Albanci na Kosovu. To se sada menja, oni imaju aspiracije da preko Islama asimiluju i Bošnjačko stanovništvo i da izvrše islamizaciju svog stanovništva - rekao je Radun.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, sada imamo promenu i u politici Vašingtona, i dodaje da Tramp želi da dođe do nekog kompromisa kako bi poentirao i napravio nekakvu diplomatsku pobedu.

- Sada neki poput njih ili Moskve prihvataju i žele da dođe do nekog dogovora, a imamo i one koji ne žele da se na tom polju ništa ne dešava i da nema kompromisa, kao što na primer propagira Nemačka. Meni ovo deluje kao dve politike koje se vode. Jedna želi kompromis, a druga želi Kosovsku vojsku, i time smanjuje spremnost Srbije da uopšte razgovara. Oni žele da sruše mogućnost nekog kompromisa - rekao je Radun.

#Branko Radun

#Petar Petković

'