AKTUELNO

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, kao jedan od učesnika konferencije, podseća da je Srbija prepoznata kao faktor mira i stabilnosti, ali i generator dobrih ekonomskih tokova koji su važni za čitav region.

Konferencija u Briselu 16.oktobra posvećena bezbednosti i ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana, a koju organizuje Evropska narodna partija (EPP) biće prilika da se potvrdi evropska perspektiva Srbije, ali i njen značaj u kontekstu evropskih integracija na regionalnom nivou, kaže zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić.

Orlić, kao jedan od učesnika konferencije, podseća da je Srbija prepoznata kao faktor mira i stabilnosti, ali i generator dobrih ekonomskih tokova koji su važni za čitav region.

- Jedna od glavnih poruka skupa jeste da se progres, odnosno dostignuća svake države na putu evrospkih integracija ocenjuje na osnovu individualnih rezultata - rekao je Orlić za Tanjug i dodao da će na skupu biti reči o prekograničnoj saradnji, regionalnoj saradnji pre svega u oblasti ekonomije, ali i modernim tendecnijama, kao što su principi digitalne ekonomije.

Regionalna saradnja koja je bazirana na ekonomiji predstavlja jednu od najvažnijih poruka koje je definisao predsednik države i predsednik SNS Aleksandar Vučić, rekao je Orlić i istakao da su sa tom idejom upoznati i predstavnici Evropske narodne partije.

Ta tema će, kako kaže, sigurno biti jedna o kojoj će se diskutovati, ali će, dodaje, biti reči i o rezultatima koji se tiču modernizacije Srbije u sferi digitalizacije.

- Mi smo i po jednom i po drugom osnovu dosta dobrih stvari izgradili u našoj zemlji i dosta dobrih rezultata smo već uspeli da dostignemo. Srbija jeste prepoznata kao jedan od lidera evropskih intergacija čitavog regiona, po rečima samih aktera iz EU - naveo je funkcioner SNS.

Na pitanje da li će se na skupu insistirati na punopravnom članstvu Srbije u EU do 2025. godine, Orlić kaže da je to okvir koji je postavljen upravo u EU na direktan upit predsednika Srbije.

To je nešto što su kao okvir postavili oni i ostaje da vidimo koliko su ta uverenja sa njihove strane snažna. Što se tiče Srbije i ispunjavanja naših obaveza, to je više nego potvrđeno u mnogo situacija do sada. Prednjačimo u dostizanju visokih standarda, tako da ne treba da nas brine tempo ukoliko budemo radili ovoliko ozbiljno i marljivo kao do sada. Ostaje da se i naši prijatelji iz EU preciznije izjasne sa svoje strane - rekao je Orlić.

Ne sumnja da će i pitanje Kosova i Metohije takođe biti pokrenuto i da će to biti jedna od neizbežnih tema u svim razgovorima koji se u Briselu budu vodili.

#Brisel

#Vladimir Orlić

'