AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija insistira na tome da se otkriju ubice i organizatori ubistva Olivera Ivanovića, a da smo, kako je rekao, očigledno mi jedini zainetersovani da se do istine dođe, jer Euleks, KFOR i KPS ne razmenjuju podatke sa srpskim tužilaštvom.

Stefanović je, govoreći o stanju bezbednosti u Srbiji, na skupštindkom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, istakao da je situacija na KiM u prethodnom periodu bila veoma teška i opterećena konstantnim napadima na srpsko stanovništvo.

U tom smislu, naveo je ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara ove godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ističući da je istraga veoma teška, jer Euleks, KFOR, KPS gotovo minimalno razmenjuju podatke sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije, koje je nadležno za vođenje istrage.

- I pored ogromnog broja urgencija, direktnih kontakata i pisanih zamolnica, pre svega Euleksu i Unmiku, srpski istražni organi nisu dobili gotovo nijedan značajniji, relevantan podatak, koji bi mogao da pomogne da se istraga vodi - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zato je odlučeno da se paralelno vodi istraga, jer nemamo mogućnost da u punom obimu, učetvujemo u istrazi na teritoriji naše južne pokrajine.

- Nudili smo da budemo deo istražnih timova, jer nam je važno da dođemo do Ivanovićevih ubica i organizatora - rekao je Stefanović. Poručio je i da Srbija insistira na tome.

- Mi smo očigledno jedini zaineteresovani da se do istine dođe, pošto vidim da ne postoji previše aktivnosti koje se tiču istrage na KiM niti postoji neka naročita aktivnost istražinih organa koja bi mogla da da neke rezultate - naglasio je Stefanović.

Ponovio je da je Beograd nudio pomoć, ali da ne postoji želja istražnih organa koji deluju na KiM i dodao da je, u tom smislu, razočaran ponašanjem Euleksa, koji je nadležan.

Kako je rekao, Euleks je vodio istrage za mnogo lakša dela, ali u slučaju ubistva Ivanovića gotovo da nema aktivnosti o kojem su naši organi obavešteni, niti ima opipljivih rezultata.

- Nemamo pristup kamerama, originalnim dokumentima, licu mesta, svedocima, materijalu koji je ostao na licu mesta…, bilo je puno nagađanja, spinovanja i spekulacija. Srbija ostaje posvećana da pronađe ubice i organizatore ubistva Ivanovića, jer je to važno i za grajdane na KiM - podvukao je on.

Dodao je da je bezbednost na KiM narušena i hapšenjem direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u martu ove godine, za vreme sastanka sa predstavnicima Srba u Mitrovici.

- Očigledno je hapšenje bilo akt kojim je, uz izjave albanskog rukovodstva iz Prištine, trebalo da bude poslata negativna poruka preostalim Srbima na KiM - rekao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

#Oliver Ivanović

'