AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, u kome se kaže:

Poštovani predsedniče Dodik,

Iskreno mi je žao što danas neću moći da učestvujem u važnoj i veličanstvenoj ceremoniji otvaranja bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i što danas, nas dvojica, nećemo biti u prilici da razgovaramo o brojnim zajedničkim projektima i podršci države Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu.

Dragi prijatelju,

U potpunosti razumem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to, poštovani predsedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za celinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, nisu nikakva novost. Novost je to da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa. Svejedno, zahvalan sam vama na razumevanju, a posebno sam zahvalan našem narodu u Srpskoj, koji voli Srbiju, i obećavam vam da će pomoć i razvojna podrška Srbije Srpskoj biti samo veća i snažnija.

Uostalom, poštovani predsedniče, u Bosnu i Hercegovinu, u izbornu kampanju, stigao je i hrvatski premijer Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno mešanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za mešanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi. Upravo zato, saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti, mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smemo da im dozvolimo.

Još jednom, čestitam narodu Istočnog Sarajeva otvaranje divne bolnice, u veri i nadi da ću uskoro moći da se obratim narodu sarajevsko-romanijskog kraja i zahvalim za svu ljubav koju gaje prema Srbiji.

Na kraju, poštovani predsedniče, želim Srpskoj i Bosni i Hercegovini mirne, demokratske i uspešne izbore“, navodi se u pismu predsednika.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#Srbija

'