AKTUELNO

- Republika Srpska neće odustati od svoje državnosti u unitarnoj Bosni i Hercegovini, bez obzira koliko je to trenutno teško - rekao je on.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Kosovo najveći državni problem, ali da je Republika Srpska jedno od najvećih nacionalnih pitanja za Srbiju.

On je tokom obilaska spomen sobe "Kosmetske žrtve" u Beogradu, poručio da RS neće odustati od svoje državnosti u unitarnoj Bosni i Hercegovini.

- Republika Srpska neće odustati od svoje državnosti u unitarnoj Bosni i Hercegovini, bez obzira koliko je to trenutno teško - rekao je on.

Dodik je ocenio da se u celoj Evropi vraća koncept identiteta i da taj trenutak treba i Srbi da iskoriste.

Foto: Tanjug

- Ja propagiram jedinstvo srpskog naroda i to ne krijem, ostaću posvećen ideji jačanja srpskog identiteta - kazao je Dodik.

On je ocenio da Srbi koji su stvarali dve bivše Jugoslavije, nisu vodili dovoljno računa o državnom identitetu, jer su "slobodu uvek delili sa drugim narodima nesebično im dajući i države".

- Jugoslavija i jedna i druga, imajući u obzir stradanja srpskog naroda, bila je jedna ozbiljna nacionalna i državnička greška - kazao je Dodik.

Obraćajući se porodicama kosmetskim žrtava, Dodik je kazao da RS posebno osetljiva na takav oblik stradanja, jer je krajem prošlog veka i ona doživela slično.

- Ne smemo da se pomirimo sa nepravdom i zločinom, jer onda zločin kao da se nije ni desio - kazao je Dodik.

Foto: Tanjug

Dodiku je uručena zahvalnica "Pamtićemo kosmetske žrtve" Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, a zahvalnicu je dobio i bivši haški osudjenik pukovnik Veselin Šljivančanin zato što je "pošteno i časno branio srpski narod".

Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić kazao je da bi mnogi državnici trebalo da se zamisle nad tim šta su uradili da ne bude spomen sobe "Kosmetskim žrtvama".

Prema njegovim rečima, posebno bi trebalo da se zamisle političari posle 2000-te jer su svojom politikom porodice s Kosova "zavili u crno". On je kazao da je prema podacima njegovog udruženja na KiM stradalo ko 3.600 Srba.

Spomen sobu danas su posetili i zamenik direktora kancelarije za KiM Dušan Kozarev, predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kao i predsednik Srpske desnice Miša Vacić.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'