AKTUELNO

Ministar je istakao da, uprkos brojnim provokacijama koje Srbija trpi i u momentima kada joj je teško, šalje se poruka da Srbija nije sama. Vulin je rekao i da je Putin želeo da čuje stav "čoveka kome politički veruju i koji ima snagu da pokreće stvari u regionu".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će stanje najviše borbene gotovosti na jugu Srbije biti ukinuto kada se proceni da su "smetnje smanjene".

Vulin je zkazao da će se o smanjenu borbene gotovosti odlučiti nakon njegovog razgovora sa načelnikom Genralštaba Milanom Mojsilovićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić koji je i vrhovni komandant Vojske RS naredio je da se vojska stavi u stanje najviše borbene gotovosti pošto je u subotu, 29. septembra predsednik Kosova Hašim Tači došao na jezero Gazivode u pratnji nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU.

Vulin je rekao da je Kfor znao šta se dešavalo na jezeru Gazivode, ali da se "pravio nevešt".

Komentarišući posetu Vučića Moskvi, koji je juče dva sata razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Vulin je rekao da je Putin želeo da čuje stav "čoveka kome politički veruju i koji ima snagu da pokreće stvari u regionu".

- To je poruka čitavom svetu da u ovom trenutku kada je Srbiji teško, kada trpi brojne provokacije, ima moćnih zemalja koji hoće da podrže Srbiju - rekao je Vulin.

KFOR je znao

Ministar odbrane rekao je da je KFOR odlično znao šta se dešavalo na jezeru Gazivode, ali da se pravio nevešt, što, kako kaže, ruši naše poverenje u KFOR, koji je naš jedini saveznik i odgovoran za bezbednost na prostoru KiM.

- Mi smo tokom krize imali komunikaciju sa KFOR-om i tražili smo od njih informacije, ali na prvom mestu tražili smo od njih da reaguju u skladu sa njihovim mandatom - izjavio je Vulin odgovarajući na pitanje da li deli mišljenje da je KFOR bio neaktivan i da nije ispunio svoju ocenu obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti tokom nedavne situacije na jezeru Gazivode. Ministar je podsetio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244, KFOR odgovoran za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije.

- On je taj koji garantuje bezbednost za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, i za sve građane, ko god da tu živi i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi bilo čije kretanje iz razloga bezbednosti i da kaže da nije bezbedno i da će to da izazve određene posledice - rekao je Vulin.

On je istakao da je KFOR znao šta se dešava i bio je očigledno, upoznat, učestvovao je u samoj koloni koja je imala nekoliko vozila UN, imali su i bespilotne letelice tog dana koje nisu slučajno bile tu i nadletale to prodručje. Ministar je podvukao i da to, takođe, ruši poverenje u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije, jer mi ne možemo da razumemo šta je njihov stav i cilj.

Da li žele nestabilnost ili stabilnost na prostoru Kosova i Metohije? Ako žele nestabilnost, ovo je odličan put i samo nastavite da podržavate Tačija u njegovim suludim potezima, a ako želite stabilnost, morate da sarađujete sa Srbijom i da pođete od elementarne vojničke pretpostavke - ne možete dovoditi ljude tamo gde ih niko ne želi - naglasio je Vulin.

Upitan da kaže šta treba da se dogodi da bi odluka o povišenoj borbenoj gotovosti bila stavljena van snage, ministar Vulin je istakao da će o tome načelnik Generalštaba Vojske Srbije i on razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije i predsednikom Vučićem.

- Kada se donese odgovarajuća procena da li su pretnje smanjene, da li mogu ili ne mogu da dođu i u kojoj meri, shodno tome ćemo doneti odgovarajuću odluku - rekao je Vulin i u ime čitave Srbije zahvalio svim pripadnicima Vojske Srbije na izuzetno profesionalnom odnosu, na hrabrom postupanju.

- Onog momenta kada je dato naređenje o podizanju nivoa borbene gotovosti, ne samo da niko iz Vojske Srbije nije otišao na bolovanje ili odmor, već su svi do jednog prekidali i bolovanje i odmore i javljali se u svoje jedinice, čak i oni kojima to nije traženo. Vojska Srbije je pokazla da je profesionalna, da je sposobna da poštuje svoju državu i svoja naređenja, ali još više, da voli svoju zemlju - poručio je ministar Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

'