AKTUELNO

Ministarka Kuburović navela je da će Ministarstvo pravde nastaviti da radi na unapređenju ovih smeštajnih kapaciteta.

U Pančevu je danas otvoren novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, za smeštaj 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović, a otvranju su prisustvovali v.d. direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je tom prilikom da Ministarstvo poslednjih nekoliko godina radi na smanjenju opterećenja u kazneno popravnim zavodima, pre svega ispunjavajući međunarodne i evropske standarde za smeštaj osumnnjenih lica i lica koja se nalaze u pritvoru.

- Poslednjih pet godina smo popravili svoj položaj. U Izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine smo bili na poslednjem mestu, sa 156 osuđenih na 100 slobodnih mesta, a danas je ta situacija znatno bolja sa 106 osuđenih na 100 slobodnih mesta -  precizirala je Kuburović i dodala se Srbija sada nalazi u boljoj situaciji po tom pitanju od nekih država Evrospke unije, kao što su Mađarska, Belgija ili Francucska.

Ona je najavila da će i u narednom periodu Ministarstvo pravde nastaviti da radi na unapređenju smeštajnih kapaciteta. Ovaj zatvor je, kako je napomenula, sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

- U toku ovog meseca izvršiće se premeštaj osuđenih lica i zaposlenih iz Okružnog zatvoer au Pančevu. Danas smo imali (Okružni zatvor u Pančevu) zatvor koji je bio u pešačkoj zoni u samom centru grada, a sada se on izmešta. Ta zgrada će biti dodeljenja gradu Pančevu na korišćenje - naglasila je ministarka.

#Nela Kuburović

#Pančevo

#Zatvor

'