AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Moskvu. On će se sutra sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštio je Kremlj. Očekuje se da ključna tema razgovora dvojice državnika bude situacija na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na sastanku koji je ranije zakazan, a uslediće neposredno nakon upada specijalaca kosovske policije Rosu na sever pokrajine.

Predsednik Srbije je ranije najavio da će s Putinom imati najpre razgovor u četiri oka, a da će biti i drugih sastanaka važnih za budućnost Srbije, dodajući da će na stolu biti mnoge ekonomske i političke teme.

Nakon novog upada ROSU na sever, Vučić je izjavio da će prioritet razgovora biti situacija na Kosovu i Metohiji, i da će ruskog predsednika obavestiti o nedavnim događajima, zatražiti pomoć i podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje međunarodne zajednice.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će rastuća napetost na Balkanu biti jedna od tema, iako, kako je dodao, poseta srpskog predsednika nije direktno povezana s tim pitanjem, budući da je planirana nekoliko meseci ranije.

On je rekao i da je još rano govoriti o tome da li će Rusija pružiti pomoć Srbiji i da treba sačekati sastanak Vučića i Putina. Vučić je, upitan o vojnoj podršci Rusije, rekao da bi voleo da Srbija bude mirna i ekonomski uspešna zemlja u budućnosti i da će dati sve od sebe da se sačuva mir.

Sa Putinom će, kazao je, razgovarati i drugim bilateralnim pitanjima, energetici i jačanju ekonomske saradnje, sa idejom da se poveća trgovinska razmena sa Ruskom Federacijom.

Sutrašnji sastanak Vučića i Putina biće 14. po redu, a predsednik Srbije u Moskvi je boravio u maju kada je, pored zvaničnih razgovora, sa predsednikom Rusije prisustvovao vojnoj paradi u čast Dana pobede 9. maja i u šetnji Besmrtnog puka.

Foto: Tanjug

Vučić je nedavno primio ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina, koji je ocenio da će se poseta desiti u važnom spoljnopolitičkom periodu za Srbiju i Rusiju, te da je taj sastanak i potvrda dobrih ličnih odnosa i uzajamnog poštovanja između dva predsednika.

Srbije i Rusija ove godine obeležavaju 180. godišnjicu početka uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Vučić je naveo da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

Inače, poseta Moskvi dolazi u jeku diplomatske ofanzive predsednika Srbije, tokom koje se do sada sastao sa liderima dve najmnogoljudnije, te ekonomski i u političkom smislu među najmoćnijim zemljama sveta, Kinom i Indijom.

Pročitajte još: PREDSEDNIKU SRBIJE NIJE NIŠTA TEŠKO -IZAŠAO U SUSRET MEDIJIMA: Vučić pomogao novinarima u Moskvi!

#Aleksandar Vučić

#Vladimir Putin

'