AKTUELNO

Čitav jedan sprat zatvora u Ševeningenu se prazni, a to je najmanje 12 ćelija, za potrebe Specijalnog suda za Kosovo, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- To je ekskluzivna vest iz Ševeningena, 100 posto proverena. Znači da taj Sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja - rekao je Dačić.

Upitan da li očekuje da će se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači "premestiti" u Ševeningen, s obzirom na njegovu "uzdrmanu poziciju" i nezadovoljstvo u Prištini gde je protiv njega u subotu održan protest jer je, kako tamo kažu, "prodao Kosovo", Dačić je rekao da "ne priča samo o Tačiju, već o većini njih".

- Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno, taj Sud počinje sa radom i hitno se traže da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečeli - naveo je Dačić.

Do kraja godine između 5 i 10 zemalja povlači priznanje Kosova i Metohije

Do kraja godine između pet i 10 zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, najavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, to je ishod sastanaka koje je srpska delegacija imala protekle nedelje tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dačić kaže da neke zemlje i ne znaju da su priznale nezavisnost KiM, te je, navodi, bio u situaciji da mu ministar spoljnih poslova Somalije kaže da "oni smatraju da je KiM deo Srbije i da podržavaju teritorijalni inegritet".

- Ja mu kažem, hej, čoveče, ali vi ste priznali Kosovo - ističe Dačić i dodaje da on aktivno radi na tome da se revidira spisak zemalja koje su priznale Kosovo, ali da se tome protive privremene vlasti u Prištini, jer, kaže, "oni to ne smeju da kažu svojim građanima".

Podseća i da je tokom sastanaka u UN saznao da Oman, Uganda i Lesoto nisu priznale nezavisnost KiM, a da ih je Priština svrstala u zemlje koje to jesu učinile.

Dačić se osvrnuo na posetu prištinske delegacije u UN i istakao da je Srbija uputila protest UN, kao što je to učinila svake godine do sada, jer, ističe, prištinska delegacija zloupotrebljava prisustvo u UN.

Naveo je da je prištinsku delegaciju činio 41 čovek, što je, navodi, delegacija veća od onih koje su imale neke velike države.

Dolazi do hapšenja prištinskog rukovodstva

Na prve optužnice Specijalnog suda za zločine pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova čeka se od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izvežtaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Agim Čeku, nekadašnji komadant Glavnog štaba terorističke OVK, mogao bi da bude među prvima koji će sesti na optuženičku klupu, pod sumnjom da je lično počinio ratni zločin i da nije sprečio da ratni zločini budu učinjeni.

Na spisku, uz Čekua, nalazi se jedan od komandanata terorističke OVK Azem Sulja.

Pored njih, prema informacijama iz policije, Hašim Tači bi mogao da odgovara po političkoj liniji, ali ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina, zato što je postao visoki predstavnik terorističke OVK tek nakon pregovora u Rambujeu.

Foto: Tanjug

Tačijev blizak saradnik Džavit Haliti mogao bi da odgovara jer je u vreme činjenja zločina bio odgovoran za vezu sa krilom terorističke OVK u Albaniji i tamošnjim centrima za obuku. Istražitelji su pronašli dovoljno dokaza o odgovornosti komandanta terorističke OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK Šaipa Muje.

Na spisku se nalazi i Ajvaz Beriša, koji je u vreme sukoba na Kosovu bio komandant specijalnih jedinica terorističke OVK.

Kadri Veselji, kao jedan od najuticajnijih komandanata u bivšoj OVK, mogao bi da odgovara ukoliko Specijalni sud prethodno utvrdi odgovornost Hašima Tačija. Umesto Ramuša Haradinaja, na optuženičkoj klupi će se naći njegov brat Daut Haradinaj.

Optužnica ga tereti za ista krivična dela za koja srpske vlasti optužuju njegovog brata Ramuša, a reč je o zločinima počinjenim u rejonu Đakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici terorističke OVK bili pod komandom braće Haradinaj.

Na spisku se nalaze i Bljerim Kuči i Ljah Brahimaj, kao i bivši komandant OVK za region Mališeva Fatmir Ljimaj.

Pročitajte još: DAČIĆ: Tačijev obilazak Gazivoda provokacija! EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju problema!

#Hašim Tači

#Ivica Dačić

#Kosovo i Metohija

'