AKTUELNO

Očekuje se da će predsednik Srbije biti gost u BiH u februaru.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić pozvao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da poseti Sarajevo, a ta poseta će, kako je rekao, biti realizovana najverovatnije u februaru.

Foto: Tanjug

- Nadam se da ćemo imati tu posetu u februaru i time otvoriti mogućnost da odnosi BiH i Srbije nastave dalje da se pozitivno razvijaju - rekao je Ivanić posle sastanka u Predsedništvu Srbije.

On je istakao da je bilo određenih problema sa posetom Nikolića Sarajevu, i da su predstavnici Bošnjaka praktično već dogovorenu posetu otkazali zbog hapšenja Nasera Orića.

- Nama, meni je stalo da Nikolić bude prisutan u Sarajevu jer je to neka vrsta pitanja i nacionalnog identiteta i dobrih odnosa dveju zemalja. Imam podršku članova Predsedništva BiH da pozovem predsednika Nikolića jer bez saglasnosti trojice članova Predsedništva to bi teško bilo ostvarivo - objasnio je Ivanić.

Foto: Tanjug

Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao i da Srbija ima stav u pogledu odnosa sa Sarajevom i Banjalukom.

On je takođe dodao da te dobre odnose sa Sarajevom potkrepljuju podaci o obimu ekonomske razmene.

- Dakle, Republika Srpska, ali i BiH kao celina - jasan je bio Ivanić.

Upitan dokle se stiglo sa njegovom inicijativom o trojnom sastanku predstavnika Beograda, Sarajeva i Zagreba, Ivanić je rekao da se to jednog dana mora desiti, ali da se trenutno za to očito nisu stekli uslovi.

- Sve je značajno, svi bilateralni sureti, pa i taj trougao Beograd, Zagreb, Sarajevo. Očito da se još nisu stekli uslovi - rekao je Ivanić. Na pitanje kako vidi stanje u regionu, Ivanić kaže da je ono, po njegovom mišljenju, najlošije u poslednjih 10 godina.

- Bojim se da je suštinski dobar deo aktuelnih političara previše suštinski orijentisan na sukob kao način opstanka na vlasti - zaključio je Ivanić.

J. Stanković

#Bosna i Hercegovina

#Srbija

#Tomislav Nikolić

'