AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da će na panelu u Njujorku, posvećenom mirovnim operacijama, pozvati da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji.

Brnabić, koja predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da će na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" istaći da više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je, naglasila je, još jedan pokazatelj ozbiljnosti i značaja Srbije i njene predanosti miru i bezbednosti širom sveta.

Istovremeno, premijerka kaže da će panel posvećen mirovnim operacijama iskoristiti da pozove da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji jer je to jedna od najvećih bezbednosnih misija "u i dalje kompleksnom okruženju" na KiM.

Premijerka je uverena da će dijalog Beograda i Prištine biti tema svih sastanaka u Njujorku.

- Svi su zainteresovani za to kako taj dijalog teče. Puna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovim hrabrim potezima i odlučnosti da proba da reši višedecenijski problem, koji je nekako najlakše političarima da ostave sa strane - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, "ceni se što Vučić pokušava da reši problem koji će uticati na regionalnu stabilnost i bezbednost, a onda i na stabilnost i bezbednost u Evropi".

Brnabić je rekla i da je delegacija Srbije dobila poziv i da se sastane sa američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, što nije bilo planirano.

Ona je dodala da će sastanak, za koji je rekla da "još jednom pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Amerike" biti održan u četvrtak ili petak.

Brnabić će kasnije danas, po lokalnom vremenu, učestvovati na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

#Ana Brnabić

#Kim

#UNMIK

#Vlada Srbije

'