AKTUELNO

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang organizovao je danas prijem u ambasadi povodom 69 godina Dana Narodne Republike Kine kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici Vlade Srbije.

- Danas slavimo Dan Narodne Republike Kine i veliku istorijsku posetu predsednika Aleksandra Vučića našoj zemlji - rekao je Li i podsetio da je tokom te posete potpisano 12 sporazuma u ukupnoj vrednosti od tri milijarde američkih dolara.

Naveo je da je kinesko-srpska saradnja od infrastrukturne prešla na industrijsku i izrazio zadovoljstvo što je predsednik Kine Si Đinping obećao da će ponovo doći u Srbiju i što je pozvao Vučića da u aprilu ponovo poseti Kinu.

Foto: Tanjug

- To se retko dešava - rekao je ambasador i podsetio da je Vučić taj poziv dobio odmah nakon Putina.

Li je podsetio da se prvog oktobra 1949. godine "rodila nova Kina" i da od tada ta zemlja "stoji na svojim nogama i sprovodi nezavisnu i samostalnu politiku".

On je podsetio i da su 1978. godine počele reforme, te da se od tada Kina otvorila prema svetu i napreduje krupnim koracima.

Foto: Tanjug

- Pre sedam godina, na 18. kongresu Komunističke partije Kine naš predsednik Si Djinping je izabran za predsednika te partije. Kina je ušla u novo doba - socijalizam sa kineskom bojom. Kinezi hoće da ostvare svoj veliki san - san obnove kineskog naroda - rekao je ambasador.

On se zahvalio prijateljima, a posebno Srbiji na podršci koju pruža Kini.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Kina

#Li Mančang

'