AKTUELNO

Srpski ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras u skupštini Srbije da je u protekle četiri godine u Srbiji otvoreno 70 novih fabrika i da je stopa nezaposlenosti pala na 11,9, i poručio da će država nastaviti da se bori za svako radno mesto.

Odgovarajući na kritike poslanika oozicionog pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića da se nastavlja sa pljačkaškom privatizacijom, i koji je u tom kontektsu pomenuo PKB i RTB Bor, Mali je rekao da u vreme dok je Radulović bio ministar privrede nije otvoreno nijedno radno mesto i da nijedno preduzeće nije našlo strateškog partnera.

- Nijedan investitor nije došao u našu zemlju, jer ste gledali kako da ta preduzeća uvedete u stečaj i da imate korist, jer ste se oduvek bavili samo stečajem, zatvarenjem firmi i otpuštanjem radnika. U prethodne četiri godine otvoreno je više od 70 novih fabrika u Srbiji, davali smo i davaćemo podsticaje, ali svaki dinar koji se daje obezbeđen je garancijama investitora - rekao je Mali.

On je dodao da se tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini razgovaralo sa više od deset kineskih kompanije o investicijama, a reč je o kompanjama koje su među 500 najvećih u svetu.

- Oni hoće da dođu u Srbiju, da investiraju u našu zemlju. Za razliku od vas mi se borimo da sve te fabrike dođu u našu zemlju. Pravi primer je Železara Smederevo. Država više ne daje mesečno 12 miliona dolara, ako se ne varam, da Železara preživi, a sačuvali smo sigurnu budućnost za 5.000 porodica - rekao je ministar.

On je dodao da su za hiljade građana obezbeđana sigurna radna mesta i u RTB Bor, rekao je Mali, navodeći da će u taj sistem biti investirana 1,4 milijarda dolara u narednh šest godina.

- To će da digne privredu Srbije i za hiljade građana obezbediti sigurna radna mesta. Tako ćemo nastaviti da se borimo za svako radno mesto. Dokaz za to je da je 2012. godine bilo preko 24 odsto nezpaoslenih, danas ih je 11,9 odsto. I to je mnogo, ali borićemo se da taj broj bude manji iz godine u godinu  - rekao je Mali.

Radulović je prethodno rekao da se nastavlja pljačkaška privatizacije, te da je PKB, koji u svom sastavu ima 28.000 hektara zemljišta prodat za 105 miliiona evra, a da vredi barem 200 miliona evra.

- To je nastavak pljačkaške privatizacije čija je suština grabež za građevinskim zemljištem kao što je Beograd na vodi, kao što je većina pljačkaških privatizacija u Srbiji - uništavanje privrede da bi se došlo do jefitnog građevinskog zemljišta - rekao je Radulović.

Ista situacija je, rekao je, i sa RTB Borom, koji je praktično prodat za 350 miliona evra, a to je nalazište koje je jako vredno i ima potencijal rudnog bogatstvo negde oko 50 milijardi dolara.

- Kada imate neodgovornost države koja se meri u milijardama evra, jedini način koji preostane da država može da funkcioniše jeste da zavlači ruku u džepove građana, privrede i penzionera. Očigledno je da novca ima, samo se ne troši u interesu građana. Srbiji treba uvođenje reda, a ne zavlačenje ruku u džepove - rekao je Radulović.

Naveo je da je ĐB predložila izmene zakona kojima su tražili da se penzionerima vrati "sve oteto", jer novca, kako kaže, ima, ali treba da se uvede red.

#Ministarstvo

#Saša Radulović

#Siniša Mali

#Skupština Srbije

'