AKTUELNO

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je danas da su najave brisanja granice između Albanije i KiM pretnja miru i stabilnosti i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

- Sinoć u obraćanju albanskom narodu na KiM Ramuš Haradinaj, predsednik vlade privremenih kosovskih institucija samouprave u Prištini izjavio sledeće „Od Nove godine više neće biti prepreke na granici Kosovo-Albanija, biće kamera, praćenja, ali neće biti fizičke prepreke i fizičkog prisustva kontrole“, dakle uoči Nove godine oni planiraju da uklone granicu, za nas između Srbije i Albanije, za njih između Kosova i Albanije - upozorio je Đurić.

Kako dodaje, ovo je 28. izjava u kojoj neko od albanskih zvaničnika na nedvosmislen način poziva na defakto prisajedinjenje teritorije naše južne pokrajine teritoriji Albanije.

- Ovo je 28. put da se ista izjava, ovog puta i praćena pretnjjom ratom, jer je Haradinaj govorio i o vojničkim čizmama kojim će se prekrajati granice na Balkanu. Danas sam rešio da obratim jer je ovo 28. put da oni rade jednu te istu stvar, a onog sekunda kada je Srbija i njeno rukovodstvo odlučilo da se bori za to da se na KiM u interesu srpskog i albanskog naroda u interesu sadašnjih i budućih generacija traži i pronađe kompromisno rešenje za odnose Srba i Albanaca, i da se utvrdi gde je ta granica, pošto je za nas i dobar deo čovečanstva granica jedno, a za deo zemalja, uključujući Ameriku, je na drugom mestu - kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada se predsednik Vučić usudio da počne da radi na pronalaženju racionalnog, normalnog i logičnog rešenja, na Srbiju i na njeno rukovodstvo obrušila se lavina napada i kritika.

- Na Srbiju i na njeno rukovodstvo obrušila se lavina napada i kritika, kao i neutemeljenih uvreda, često iz međunarodne zajednice, posebno iz dela regiona, uključujući jednu zemlju koja bi volela da je priznala nezavinost KiM, ali nije, i to vam pokazuje gotovo patološku potrebu dela međunarodne zajednice i dela regiona da Srbija u svemu tome ne dobije apsolutno ništa i da zauvek i Srbija i njen narod budu poraženi i poniženi i da ishod bude onakav kakav su oni zamislili - ocenio je Đurić.

On je zapitao šta se dešava kada neko po 28. put zapreti da će silom i na svaki način zapreti da će brisati čak i one granice na mestu gde postoji granica čak i za države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Onda se ne dešava apsolutno ništa, onda imate tišinu, imate muk i ćutanje. Zato sam izašao danas da javno i otvoreno, u ime institucija Srbije postavim pitanje i Federiki Mogerini i Maji Kocijančić i svima ostalima u Evropskoj uniji da li će i na koji način reagovati na ove pretnje, na izazov regionalnom miru i stabilnosti i svakom pokušaju da se odnsi u našem delu Evrope normalizuju, ili će opet ćutati, i da ako neće reagovati na ovo odgovore jasno i glasno svi oni koji su poslenjih dana bili najglasniji i nagrlatiji na raznim ministarskim sastancima i raznim mestima na kojima su kritikovali i napadali nastojanja Srbije da se dođe do kompromisnog rešenja, kao i da nam jasno odgovore gde i kada i sa kim su pregovarali o tome da se briše granica na mestu gde čak i države koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kažu da postoji - kazao je Đurić.

On je postavio pitanje da li bi pomenuti na isti način ćutali kada bi neko iz Beograda odlučio da kaže, eto tako, da će za Novu godinu biti doneta odluka da se briše granica između Beograda i Banja Luke.

- Da li bi i tada tako ćutali? Mislim da svi znaju odgovor na to pitanje. Ne čudi me Haradinaj koji preti, čude me oni koji ćute - ocenio je Đurić.

Najveća ulaganja na KiM u prethodne dve decenije

Đurić je istakao da je tokom posete predsednika Vučića Kosovu i Metohiji pokrenut najsveobuhvatniji ciklus investicija na KiM i biće izvršena najveća ulaganja u srpske sredine u prethodnih dve decenije.

- Juče je održan pripremni sastank za zajedničkui sednicu Vlade Srbije i srpskih predsetvanika na KiM - naveo je Đurić i dodao da je planirano osvarmenjivanje Lole Fot u Lešku, izgradnja Trepčine fabrike baterija i akumulatora, obnova Simpa u Zubinom potoku, IT centar u Kosovskoj Mitrovici, Rajska banja u Banjskoj, obnova škola i izgradnja novih škola.

- To je prava borba za ostanak i opsatanak Srba na Kosovu i Metohiji - istakao je Đurić i dodao da će biti rešenja sva otvorena pitanja naših ljudi na KiM.

Vučić neće putovati u Njujork

Odgovarajući na pitanje o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, rekao je da Vučić sigurno neće putovati u Njujork.

- Mogu samo da vam kažem da Vučić sigurno neće putovati u Njujork. Kada je poneo teret borbe za rešavanja ovog problema, kada je trebalo stisnuti petlju i boriti se za to da se dođe do kompromisnog rešenja, kada smo se zalagali i borili za kompromis, pre svega Vučić, na njega se sručila lavina napada i kritike, i nije bilo nikoga da pomogne. Predsednik je ostao u tome potpuno sam i zato će sada malo sačekati da vide predsednika Vučića i malo će sačekati na taj sastanak - rekao je Đurić upitan o nastavku dijaloga u Briselu.

Kako je istakao rešenje bi nas osnažilo, a oni koji ne žele snažniju Srbiju to i vide. Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao da Srpska lista nije u kosovskoj vladi, ali imaju komunikaciju sa albanskim predstavnicima.

#Marko Đurić

'