AKTUELNO

Predsedniki Srbije Aleksandar Vučić i američki senator Ron Džonskog obratili su se javnosti nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za medije.

- Želim da se zahvalim gosopodinu Džonsonu što je treći put došao u Srbiju. Zahvalan sam Džonsonu na tome što je od našeg prvog susreta bio neko ko e želeo da čuje i sasluša srpsku stranu. Sa druge strane senator Džonson se uvek zalagao za očuvanje mira na Balkanu. On je želeo da svojim znanjem i prisustvom pomogne nekom kompromisnom rešenju problema između Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

Kako je rekao Džonskonu se pohvalio dobrim rezultatima Srbije u ekonomiji, gde je američki senator ekspert.

- Mi smo uspeli da dođemo do veoma dobrih rezultata. Ukoliko bi imali održivi mir u regionu, ne bi bilo nikakvih ekonomskih problema za Srbiju - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je naveo da je sa Džonsonom razgovarao i o daljem unapređenju saradnje između Srbije i SAD.

- Upoznao sa senatora o poseti Kosovu i Metohiji. Rekao sam da je bilo važno kada bismo imali više pomoći i podrške i iz regiona i iz sveta. U svakom slučaju veliko hvala senatoru Džonsonu na ovoj poseti. Mi nastavljamo dalje, posle ovog obraćanja imamo radnu večeru - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Hvala vam što ste gost koji nam ne ređuje, već razgovara sa nama - rekao je Vučić.

Američki senator Ron Džonson istakao je večeras da će američka administracija pod predsednikom Donaldom Trampom podržati i dati prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje

Džonson je srpskom narodu poručio da američki narod želi da vidi uspešnu Srbiju, želimo mir i bezbednost, stabilnu situaciju za sve na svetu.

- Kada obratimo pažnju na jedan deo sveta, kao što je Srbija i Balkan, molim vas da razumete da to želimo za sve vas. Mi znamo koju odgovornost imamo i da imamo šta da ponudimo. Nećemo da nametnemo rešenje, ostavićemo prostora Vučiću da nađe fleksibilno rešenje, imate hrabrog lidera, koji želi najbolje za srpski narod - dodao je Džonson.

Izrazio je uverenje da će Vučić biti hrabar da reši ovaj problem, za šta možže da računa, kaže, na svu njegovu podršku.

- Daću sve od sebe da vam dam podršku, kao i ljudima koji žele da se bave ovim pitanjem, ljudima na Kosovu i u Srbiji, koji se bore za mir i stabilnost - poručio je on.

- Predsedniče Vučiću, želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu, ali i da vam čestitam u velikom ekonomskom napretku. Postoji velika mogućnost za dalji napredak odnosa između SAD i Srbije - naveo je američki senator.

Uvek postoji mogućnost da Tramp dođe u Srbiju

Američki senator Ron Džonson večeras je izjavio da uvek postoji mogućnost da predsednik SAD Donald Tramp poseti Srbiju i da će on to ohrabriti, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodao da bi to bila velika i važna poseta.

- Ja ću to da ohrabrim, ali ne kontrolišem njegov raspored - rekao je Džonson na pitanje novinara da li postoji mogućnost da predsednik SAD Tramp dođe u Srbiju, a Vučić, u šaljivom tonu, dodao da nije to izmislio i da mu je Tramp to rekao.

Dan posle istorijske posete Kosovu i Metohiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorem Ronom Džonsonom, Trampovim čovekom za specijalne misije.

Foto: Tanjug

Falsifikovali moj govor,nemaju kapacitet za odgovornu politiku

Predsednik Srbije izjavio je večeras danas da su neki u regionu falsifikovali deo njegovog govora koji se odnosio na Slobodana Miloševića, jer, kako je ocenio, nemaju kapacitet da se suoče sa odgovornom politikom, nitiu da vode takvu politiku. - Ti i takvi politiku mogu da vode samo ako imaju lošeg Vučića i lošu Srbiju. Ako nudimo mir, onda to nije Srbija kakvu žele - ocenio je predsednik na zajedničkoj pres konferenciji sa senatorom Ronom Dzonsonom, povodom informacija u regionu da je "glorifikovao Miloševića". - Svako ko je slušao moj govor u Kosovskoj Mitrovici mogao je da čuje i razume da je pominjanje Slobodana Miloševića bila ne glorifikacija, već, naprotiv, ozbiljna i odgovorna kritika politike koju smo vodili - rekao je Vučić i dodao da su neki zaboravili ili ispustili da prenesu sve što je rekao. Rekao sam, precizirao je, da je rekao da je Milošević imao najveću podršku, da je bio veliki lider, ali da su rezultati njegove politike bili veoma veoma loši. -Taj, drugi deo rečenice su zaboravili ili ispustili - istakao je. Kako je naveo, svako ko je pažljivo slušao, a neki novinari iz regiona jesu, a neki nisu slušali, mogao je da čuje da je u Kososvskoj Mitrovici najviše pričao o našim zabludama i greškama, o putu u budućnost i o neophodnosti drugačijih odnosa Srba i Albanaca i primetio da nikada manje aplauza nije dobio, ali da misli da mu nikada više ljudi nije reklo da je govorio istinu. Dodao je da su neki njegov govor bukvalno falsifikovali, da je na njemu da poštuje prethodnike, da ima svoje mišsljenje, ali da se trudio da ih nikada ne napada zbog gluposti, kao, na primer, da li je Miloševićeva supruga nekom pomogla da dobije stan ili što mu sin ima diskoteku. . . -To je bila ne glorifikacija, već naprotiv, ozbiljna i odgovorna kritika politike koju smo ranije vodili i to, što je razumeo svako, sa vrlo lošim rezultatima po Srbiju - rekao je Vučić i dodao da je stoga i naveo da ne treba više da gajimo kult grobova, već živih, odnosno - ne kult prošlosti, već budućnosti. - A, zašto su to neki koristili, izvlačeći iz konteksta moje reči? To pokazuje da nisu spremni da se suoče sa odgovornom politikom i da nisu u stanju da je vode - rekao je predsednik Srbije. Predsednik Srbije je rekao da oni politiku mogu da vode samo ako imaju lošeg Vučića i lošu Srbiju, a, ako nudimo mir, onda to nije Srbija kakvu žele. Vucicć je dodao da pretičemo sve zemlje u regionu i po visini plata i penzija, da ćemo ih uskoro sve prestići, a da ćemo za tri godine prestizati i druge zemlje. - Mnogima ne odgovara uspešna, demokratska, bogatija Srbija, koja čuva mir i stabilnost - rekao je predsednik Srbije.

#Aleksandar Vučić

'