AKTUELNO

Prištinske institucije odobrile predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću posetu Kosovu i Metohiji, ali su istovremeno zabranile da obiđe Gazivode.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić objavio je na svom tviter nalogu odgovor kosvskim institucije na obaveštenje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Kosovo i Metohiju.

- Dokaz  da Tači laže! Jasna zabrana Prištine da se obiđu Gazivode čiju rekonstrukciju je upravo završila država Srbija! - napisao je Đurić pored fotografije.

Na fotografiji je mejl, kojim je Kselal Šakiri, generalni direktor  takozvanog ministartsva spoljnih poslova Kosova, kojim rukovodi Bedžet Pacoli, odgovorio na obavešetnje da će Vučić posetiti Kosovo.

U mejlu se potvrđuje da su dobili obaveštenje da predsednik Srbije dolazi na Kosovo i Metohiju za vikend i da je agenda posete delimično odobrena.

- Na zahtev za posetu Gazivodama ne možemo pozitivno odgovoriti - navodi se u mejlu.

Hašim Tači pokušao je danas da obmane javnost rekavši da je odluka kosovskih institucija o poseti predsednika Srbije Kosovu i Metohiji poznata i da je on poštuje, kao i da poštuje legitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice na KiM.

Tači je novinarima u Briselu, uoči dijaloga Beorada i Prištine, rekao da podržava sastanak Vučića sa predstavnicim Srba na KiM, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika.

Samo dan ranije, iz Prištine su stigle brutalne pretnje predsedniku Srbije. Predsednik takozvane kosovske skupštine Kadri Veselji poručio je Vučuću da će ako bez dozvole poseti Gazivode, proći isto kao i Marko Đurić.

Veselji je rekao da je Priština izdala dozvolu za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da ta odluka, u slučaju destabilizacije, može biti i promenjena.

- Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo - rekao je Veselji i dodao :

Neka proba bez dozvole, zna kako je to prošlo sa onim drugim (Markom Đurićem)”

Veselji je još rekao da, iako bude došao, Vučić nema šta da traži na jezeru Gazivode.

Predsednik Srbije odlučio je da se ne sastane sa Tačijem u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, zbog kako je navedeno, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca.

#Marko Đurić

'