AKTUELNO

Srbija na nove provokacije Prištine treba da odgovori odlučno, odmereno i racionalno, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković povodom pretnji albanskih političara vezano za planiranu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji.

Stanković, u izjavi Tanjugu, ukazuje da je podignut je bezbednosni rizik, kao i politička temperatura oko posete predsednika Srbije, te je i sada bezbednosni rizik podignut na nivo da postoji, u ovom trenutku, realna mogućnost, da se poseta otkaže što je jasan znak da prištinske vlasti žestoko provociraju državu Srbiju i njenog prvog čoveka.

Istovremeno, prema njegovim rečima, pokazuju i nespremnost da učestvuju suštinski u traženju kompromisa za status Kosova.

- Albanci su ovim pritiskom na Srbiju, pritiskom na predsednika Vučića koji, pretpostavljam, da nije isključivo njihov, već da stoje jake sugestije nekih zapadnih centara moći, pokazali da ih pregovarački proces naročito i ne zanima i da ostaju u potpunosti privrženi svojim maksimalističkim zahtevima - ukazao je on.

Stanković smatra da bi logična posledica ovakvog albanskog zatezanja i neodgovornog pokazivanja zuba u simboličkom i političkom smislu prouzrokovalo da prosto zamre dijalog u Briselu, što će se onda negativno odraziti po situaciju u regionu, odnose između Beograda i Prištine, ali i širi kontekst regionalne stabilnosti.

Kako dodaje, tada bi bilo jasno za Srbiju da nema političkog avanturizma i neodgovornog ponašanja koji dolaze sa albanske strane.

- To je jednim delom predstava za kosovsku javnost, a drugim izraz zle političke volje na koju Srbija treba da odgovori odlučno, odmereno i racionalno - zaključio je Stanković.

#Aleksandar Vučić

#Dejan Vuk Stanković

#Kosovo

#Priština

'