AKTUELNO

Kadri Veselji, koji je ponovo dospeo u žižu javnosti zbog pretnji koje upućuje srpskim zvaničnicima i koji se predstavljao kao predsednik skupštine Kosova, od ranije je poznat kao jedan od osnivača OVK i veliki prijatelj pokojnog koljača Adema Jašarija.

Podržavajući zločine Jašarija, Veselji je kada je imenovan za tzv. predsednika kosovske skupštine rekao da je Jašari inspiracija najsvetih oslobodilačkih težnji, a da je OVK zadnje i najbitnije poglavlje bitke za slobodu i državu

Foto: Printscreen

Ali ono što treba da znaju Albanci sa Kosova jeste da je on osnovao firmu u Švajcarskoj, za koju se sumnja da je osnovana parama građana.

Veselji kao privatnik sa srpskim pasošem

Ali, iako se u javnosti predstavlja kao vekliki Albanac za nezavisno Kosovo, Albanci treba da znaju i to da je firmu u Švajcarskoj osnovao kao državljanin Srbije, a ne Kosova, čime priznaje postojanost Srbije i na teritoriji Kosova i Metohije.

Foto: Printscreen

Veseli je u drugoj polovini 2009. godine započeo biznis u Švajcarskoj, godinu dana pošto je Švajcarska priznala takozvanu republiku Kosovo, ali kao državljanin Srbije. On i Fisnik Cukaj su osnovali kompaniju „FK Computers“ u Švajcarskoj, a prilikom osnivanja i registracije firme, obojica su registrovana kao državljani - građani Republike Srbije u Švajcarskoj. Ti podaci dostupni su na sajtu „Moneyhouse“, koji se ažurira na dnevnoj bazi, pa se ne može reći da je ova informacija zastarela i iz perioda pre rata na Kosovu.

Iz opisa o kompanije „FK Computers“ navodi se da ta firma pruža usluge u oblasti hardverske i softverske distribucije, kao i usluge u oblasti internet konsaltinga, održavanja i upravljanja domaćim stranama (hostinga), održavanja servera i mrežnih usluga. Može kupiti, prodati i upravljati patentima, pravima i licencama. Društvo može osnovati filijale i filijale kako u zemlji tako i u inostranstvu i učestvovati u drugim domaćim i stranim kompanijama i može obavljati bilo koje poslovanje koje je direktno ili indirektno vezano za njegovu namjenu. Društvo može sticati, opteretiti, raspolagati i upravljati nepokretnostima u zemlji i inostranstvu. Takođe može da finansira sopstveni ili treći račun, kao i da daje garancije i garancije podružnicama i trećim licima.

Skriva da ima srpsko državljanstvo od Albanaca

Da se krije sa državljanstvom Srbije govori i to da je na jedno glasanje otišao navodno bez lične karte sa svojom suprugom.

Prema pisanju pojedinih medija, Veselji na glasačkom mestu nije izvadio ličnu kartu kako se ne bi videlo da ima državljanstvo Srbije, a ne tzv. kosovske republike, već je u prisustvu svoje supruge rekao da je zaboravio.

Inače Veselji je školski drug Hašima Tačija, a mediji su još ranije pisali da je Tači za predsednika skupštine odabrao svog školskog druga, bivšeg šefa svoje obaveštajne službe ŠIK, a da je za taj izbor imao debeo razlog. Prema pisanjima medija, Veselji je lično likvidirao četiri zaštićena svedoka u procesu koji je Tribunal u Hagu vodio protiv jednog od komandanata OVK Fatmira Limaja, kao i da je umešan u otmice i likvidacije Srba u ratu i da je bio je jedan od organizatora pobune na jugu Srbije.

Istraga srpskih organa je pokazala da je Veselji, koji je i sam jedan od osnivača OVK, učestvovao u likvidacijama svedoka, a svojevremeno je bio obuhvaćen i istragom koju je pored Tribunala u Hagu vodio i Euleks.

- U procesima koji su se vodili protiv Ljimaja i Ramuša Haradinaja lividirano je više od 40 svedoka, a Veselji je lično ubio četiri zaštićena svedoka. Dakle, on ne samo da je uticao na svedoke, pretio im i zastrašivao ih, već imamo saznanja da je neke od njih likvidirao ili organizovao njihove likvidacije. Zaštićeni svedok pod oznakom X u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, koji se vodio protiv Fatmira Ljimaja, pronađen je mrtav. Radi se o Agimu Zogaju, koji je pronađen mrtav u jednom parku u Nemačkoj. Ova likvidacija se smatra jednom od najmonstruoznijih i upravo je delo novoizabranog predsednika Skupštine Kosova – objašnjava sagovornik blizak istražnim organima za jedan od medija.

Veselji, je i zamenik predsednika DPK Hašima Tačija, a javnosti je poznat kao nekadašnji šef tajne službe Kosova poznate kao ŠIK. Prema podacima iz bele knjige KFOR-a Veselji je išao zajedno u školu sa Tačijem, a „druženje“ su nastavili krajem 80-ih na vojnim obukama u Albaniji.

- Veselji je jedno vreme proveo u zatvoru da bi potom radio i za kontraobaveštajnu službu JNA. Kao jedan od komandanata grupe „Crna ruka“ zajedno sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao je u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca – navodse pojedini mediji citirajući jednog od izvora.

Evo zašto Kadri Veselji neće mir sa Srbima

Kadri Veseli je u brojnim istragama komisije EU o ekonomskoj situaciji u ratu za tzv. republiku Kosovo gde je označavan za glavnog blagajnika terorista. Veselji se pominje i u izveštaju Saveta Evrope Dika Martija u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989–1999. godine. Grupa koju je kontrolisao navodno se bavila raznovrsnom nelegalnom trgovinom, od droge do ljudskih organa, a kontroliše i dva glavna postrojenja za preradu maka u heroin. Sirovi materijali se isporučuju uglavnom iz Albanije, a završni proizvod avionima, jedne američke vazduhoplovne kompanije, šalje u zemlje EU.

Prema informacijama stranih medija, finansijski tokovi na Kosovu nisu transparentni, kao i da se oni nalaze u rukama bivšeg šefa obaveštajne službe tzv. „OVK-a Kadrija Veseljija. Od rata, preko njega je išao najveći dio pomoći teroristima novcem i oružjem.

Međutim, za širenje droge na terenu, kako pišu, odgovorni su američki vojnici, i pojedini Albanci. Prema rezultatu istrage švajcarskog zamenika Saveta Evrope Dika Martija, održanog u 2010. godini, EU ima široko rasprostranjenu mrežu albanske mafije, kako se čini zbog desetina hiljada tzv. izbeglica koji su pobegli iz Jugoslavije od užasa tzv. srpskog genocida. Neki od njih su zaista želeli novi, dobrostojeći, ispunjen život, te su stoga postali prosperitetni građani njihovih zemalja. Ostali, koji su želeli da nastave da se bave uobičajenim zanimanjima, postali su posrednici u trgovinskim operacijama između Kosova i krajnjih evropskih primaoca. Kao rezultat toga, razvila se prava paukova mreža a sve one su na kraju dovele do Kadri Veseljija, koji je, kao šef obavještajnih poslova imao sve potrebne kontakte za interakciju.

Veselji rukovodio ŠIK-om

Kosovska obaveštajna agencija ŠIK kojom je Kadri Veseli rukovodio do njenog formalnog gašenja 2008, nastala je posle demobilizacije OVK. Za Veselija se navodi da je još početkom devedesetih godina prošlog veka bio i član Albanske informativne agencije (AIK) koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije samoproglašene republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

Posle 2000. godine ŠIK u svoje redove angažuje i sve pripadnike G-2 iz okvira kosovskog zaštitnog korpusa, kao i veći deo rukovodećeg kadra iz sastava kosovske policijske službe. Dolaskom Euleksa, ŠIK jača pozicije i postaje najmoćnija od svog nastanka uz pomoć bliskih veza sa članovima diplomatskih predstavništava na Kosovu kao i samom misijom Euleks.

I opozicione partije na Kosovu ocenili su da je loše što je na mesto predsednika tzv. skupstine Kosova došao funkcioner DPK Kadri Veselji, naglasivši da je to čovek koji je iz podzemlja upravljao poslovima na Kosovu.

Kadri Veselji je, inače, čovek koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom ove godine nazvao gospodarom Kosova. Za četvrt veka Veselji, zvani Ljulji, prešao je put od polaznika terorističkih kampova u Albaniji i Švajcarskoj i aktivnog teroriste, preko šefa Tačijeve ilegalne kosovske bezbednosne službe, do predsednika kosovske Skupštine.

#Adem Jašari

#Kadri Veselji

#Kosovo

#OVK

'