AKTUELNO

Francuski sudija Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, Žan- Klod Antoaneti, prihvatio je zahtev odbrane generala Ratka Mladića za isključenje trojice sudija iz drugostepenog sudskog veća u ovom postupku, zbog njihove pristrasnosti, povodom ove odluke, Darko Mladić, sin generala Mladića rekao je da su se svaki put nadali pravednim odluka, a da je ovo prvi put da se to desi.

- Ovo je prvi put da smo dobili odluku koja je utemeljena na dokazima i dokumentima i materijalima koje smo mi prezentovali. Ovo nije prvi put da odbrana prezentuje neoborive dokaze, koji su čak i nepristrasnom posmatraču, koji ne mora da bude pravnik, jasni - istakao je Darko Mladić.

Kako dodaje, ovo je na neki način prekretnica i doneta odluka je iznenađenje, s obzirom na, kako kaže, dosadašnju praksu nefer i nepoštenog suđenja prema generalu Mladiću.

- Više puta sam rekao da se stiče utisak da za njega u Hagu postoje čak i neka specijalna pravila, jer oni čak ni svoja pravila nisu na njega primenjivali. Ovo sada je jedno veliko osveženje, prekretnica u radu ovog tribunal, odnosno mehanizma. Nadamo se da će novo veće biti objektivnije - kazao je Darko Mladić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, sudija Meron je ranije pokazao pristrasnost tako što je na jednom panelu na pitanje čime će se baviti Mehanizam rekao da će se baviti žalbama na osudu generala Mladića i Radovana Karadžića.

- Tada ni general Mladić ni Karadžić nisu bili prvostepeno osuđeni. Znači da je on tada već znao da će oni biti osuđeni. Mi smo se više puta do sada žalili, ovo je šesti, sedmi put da tražimo izuzeće sudija, evo sada se to desilo i mi smo srećni zbog toga, sada očekujemo normalan i fer odnos. Mi od početka odbrane ništa drugo nismo ni tražili nego da se normalno uvažavaju dokazi koje prezentujemo - naglasio je Darko Mladić.

Goran Petronijević, advokat, rekao je da je ova odluka presedan po pitanju drugostepenog veća, sada Mehanizma jer je, kako kaže, on skoro počeo da radi.

- Nije presedan kada su u pitanju prvostepena veća, tu smo imali nekoliko primera nedoslednosti rada Haškog tribunal, različitih standarda, kršenja sopstvenih pravila - kazao je Petronijević.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovom mišljenju, sada su pomenute sudije uhvaćene u raskoraku, jer je o izuzeću Merona, Adžijusa i Daćuna, trebalo da odlučuje Meron, kao predsednik Mehanizma.

- On ne može da odlučuje o sopstvenom izuzeću, odlučuje sledeći po starini sudija, a to je francuski sudija Antoaneti, koji je pokazao svoju objektivnost, nepristrasnost, doslednost i pravilnu primenu prava - ističe Petronijević.

Advokat Saša Lukić rekao je da se sada očekuje imenovanje troje novih sudija, a da je sledeći korak odbrane da se sačeka prevod odluke o izuzeću sudija, pa da se onda ona dobro razmotre dalji koraci.

Foto: TvPink Printscreen

- Morao bih da napomenem da smo u žalbi ukazali na propuste koji se tiču izuzeća sudija. Istini za volju, to su sve isti razlozi koje smo ponavljali i u prvostepenom postupku. Sadašnja odluka ima oko 240 strana, tako da smo do sada preveli njene glavne delove - kazao je Lukić.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Darko Mladić

#Ratko Mladić

#Suđenje

'