AKTUELNO

Pitanje Republike Srpske i srpskog naroda u BiH za Srbiju pitanje je od nacionalnog značaja broj jedan, rekao je danas u Banjaluci ministar sposljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji se sastao sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, ponovio da Srpska ima podršku Srbije.

Srbija nema nameru da ugrozi ni BH ni RS i normalno je da vodi računa o svom narodu koji živi u RS, rekao je srpski šef diplomatije koji je apelovao na sve da ne zaborave da je RS jedna i da svi vode racuna o njenoj buducnosti i odnosima sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da potpiše i sporazum o specijanim vezama sa FBH, iako oni nisu spremni na to.

Dacic je ocenio da prošle nedelje održžana zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske u Trebinju predstavlja kontinuitet uspešne saradnje i zajedničkog rada na važžnim projektima.

Dačić je najavio da ce držžavni vrh Srbije doći u Banjaluku 17. septembra kada u Republiku Srpsku stžiže ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Predsednik RS Milorad Dodik ponovio je da Republika Srpska Srbiju posmatra kao garant Dejtonskog sporazuma.

Foto: Tanjug/PrintscreenYoutube

- I veoma je važžno da politički stavovi izražženi po tom pitanju vezano za poštovanje "slova" Dejtonskog sporazuma su osnova za naše aktivnosti, rekao je predsednik RS.

Saradnja nije isklučivo vezana za političku svetu i ocenio da postoji visok stepen saradnje dveju vlada.

- Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji jedan su narod - rekao je Dodik i dodao da je za Srpsku pitanje granice, aktuelno ovih dana, formalno. Dodao je da kad se pomene reč granica to ipak štrecne i izazove nelagodu kod srpskog naroda iako je takvom ne doživljavaju. Dodik je kao nedopustivo ocenio to što pitanje granica još nije rešeno između BiH i Srbije.

Dodik je zahvalio Vladi Srbije za sredstva donirana Republici Srpskoj i najavio da će u Istočnom Sarajevu u septembru biti otvorena Bolnica "Srbija".

Dodik je dodao da ce Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić tom donirati šest ambulantnih vozila domovima zdravlja u RS.

#Ivica Dačić

#Milorad Dodik

'