AKTUELNO

Član Gradskog odbora SNS Beograda, Slavko Gak, saoštio je danas da je član Narodne strane Nikola Jovanović marioneta za pljačku Srbije, koji iznova maniulacijama pokušava da sakupi jeftine političke poene.

- Višak vremena za snimanje video klipova ispred onoga što je uradila aktuelna gradska vlast, manjak svesti o odgovornom trošenju novca, ulaganju i gradnji nakon detaljnih analiza, domaćinskom odnosu prema resursima Grada rezultirali su opštim nerazumevanjem Jovanovića o potrebama sektora obrazovanja u Beogradu - naveo je Gak u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Jovanović je ranije danas pitao gradonačelnika Zorana Radojičić da li podržava izjavu Gaka da se neće graditi nove škole, te dodao da je Gak čovek koji je, kako je rekao, dao veliki doprinos srpskom vaterpolu, što ga je izgleda kvalifikovalo za funkciju gradskog sekretara za obrazovanje u Beogradu.

Gak je istakao da veruje da je neinformisanost Jovanovića tendenciozna.

- Neinformisanost o tome da je aktuelna gradska vlast zatekla obuhvat dece predškolskim obrazovanjem u Beogradu od tek oko 45 odsto, te je danas podigla na više od 70 procenata -  naveo je Gak.

Neinformisanost je, kaže, da se aktuelna gradska vlast izborila sa listom čekanja za vrtiće od 10.000 dece, koliko je iznosila prošle godine, na oko 2.700 ove godine.

- Listom čekanja koja je nastala kada je, konačno razumna vlast koja razume materijalni položaj i potrebe roditelja, cenu vrtića sa 9.700 dinara, koliko je Đilas pljačkao roditelje, spustila na 5.590 dinara i zato mi danas moramo da plaćamo tužbe za nezakonito uvećane cene vrtića - kaže Gak.

Dodao je da je od početka godine na ime isplaćenih tužbi roditelja Grad Beograd je isplatio 901,4 miliona dinara, jer, kako je naveo, roditelji imaju sva prava da im oteto bude vraćeno, i tu nema kompromisa.

- Danas Beograd ima istorijski maksimum broja dece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem - 75.000 dece u odnosu na Đilasovih 47.500. I to je ono što kvalifikuje odgovornu vlast da nastavi da se bavi decom u Beogradu. A Đilasi, Jovanovići, Jeremići i slični, morali bi da se stide vrtića Milica na Altini za koji i danas moramo da izdvajamo mesečni zakup od skoro 24.000 evra jer su sklopili takav ugovor - kaže Gak.

To bi, kaže, morali da objasne građanima Beograda jer mi ne nalazimo dobro objašnjenje.

Morali bi, dodao je, da se stide i gradnje vrtića „Oblačak“ bez kanalizacije, vodovoda i osnovne infrastrukture u 21. veku, morali bi da se stide vrtića u Stublinama u Obrenovcu u koji je uloženo više od 300 miliona dinara koji sada ne radi punim kapacitetom jer nije urađena analiza potreba za mestima.

- Zbog njih moramo i da renoviramo školu 'Milena Pavlović Barili' u koju je uloženo čitavih 600 miliona dinara, a već u prvoj godini od otvaranja je morala na popravku. Zbog njih i dalje tražimo objašnjenje za sve škole koje su izgradili od novca građana na način da su bile bezbedne samo dok se kamere nisu sklonile - naveo je.

Ali, građani znaju i vide i ne mogu se više prevariti. Znaju i vide ko je u svakodnevnom kontaktu sa njima, ko razume njihove potrebe, ko je pravi servis građana što je osnovna funkcija gradske vlasti, ko se odgovorno, savesno, sistematski bavi decom u Beogradu, kaže Gak i ističe:"Znamo da znaju jer su nam pokazali to na izborima".

#Slavko Gak

'