AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao je za NOVO JUTRO televizije PInk da nema rešenja za Kosovo bez dogovora sa Srbijom.

- Mnogo se više diskutuje u javnosti, nego što se nešto konkretno dešava na samom mestu gde bi to trebalo da se dešava, a to je dijalog u Briselu. Još pre nekoliko meseci definisan je jedan problem koji postoji, i on je jasno evidentiran, čak se i fokusirala pažnja međunarodne zajednice na to, a to je kako će Priština da odgovori na potrebu dolaženja do kompromisa - rekao je Dačić.

Kako kaže, Tači sada upotrebljava, zbog fokusaranja javnosti, veoma različite termine za ono što se može dogoditi.

- Sada koristi termin korekcija granica. Ja sam pre sedam, osam godina govorio na tu temu. I rekao da je ta tema za nas tema koja ako se već govori o nekoj liniji ili granici, da mi nemamo o čemu da govorimo, zato što to formalno ne postoji - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sada imamo situaciju gde je opipljivo i vidljivo da je došlo do promene u međunarodnoj zajednici, a kako kaže, ta promena se pre svega odnosi na to da se ipak razgovara o trajnom rešenju.

- Rezolucija koju je Tadić zajedno sa EU dogovorio da dijalog pređe u Brisel odnosi se na tehnička pitanja. A šta ćemo sa suštinskim pitanjima. Sada smo došli u situaciju da ta tehnička pitanja ne mogu da idu više dalje, dok se ne reše ta suštinska pitanja. Sada smo došli u situaciju da se ipak stav Srbije i predsednika Vučića uvaži i da se ipak proba da dođe do trajnog rešenja - rekao je Dačić.

On je rekao da je ono što je sigurno da svi otvaraju vrata dijalogu, iako neko sa manje, neko sa više želje za njegovim uspehom.

- Dve stvari se sigurno neće raspravljati. A to je da Kosovo bude autonomija unutar Srbije, i druga stvar da Srbija prizna Kosovo sa ovakvim odnosom snaga, sa jednostrano proglašenom nezavisnošću. Traga se za kompromisom. Sada se nalazimo u fazi gde treba da se nađe šta je to kompromis - rekao je Dačić.

Kako kaže, evropske zemlje su nezadovoljne sa eventualnim pronalaskom kompromisa, jer se time ipak pokazuje da su oni ipak prebrzo priznali Kosovo, i kako dodaje, oni sada na neki način kroz ovo i preispituju svoju odluku koju su doneli.

- Sa druge strane, priča o tome da nema promena granica je toliko cinična i licemerna. Kako to komentarisati. Oni prvo priznaju Kosovo, pa onda kažu nema više dalje -rekao je Dačić.

Kako kaže, ukoliko budemo krenuli ovim putem i ukoliko ne prihvate da se razgovara na ovu temu, nastaviće se, kako kaže, pritisak da Srbija prizna Kosovo ovakvo kakvo jeste.

- Takođe, taj pritisak će se manifestovati time da će se usporiti put Srbije ka EU. Sa druge strane, to znači isto to i za Kosovo. U celoj toj priči imamo situaciju da će za nekoliko godina isti ovi koji danas napadaju Vučića i mene i ostale, pitaće se zašto ne idemo prema EU, zašto se smanjuju investicije - rekao je Dačić.

On je rekao da bi neki možda više voleli da Srbe na silu oteraju sa severa Kosova.

- Niko nikome ne brani da Kosovo da, i da sve te teme ostanu i dalje teme o kojima ćemo iracionalno razmišljati, ali ovde je reč o ljudima, o severu koji je isključivo srpski - rekao je Dačić.

On je dodao da ovde nema filozofiranja, u da su principi veoma jasni.

- Sada neki kažu da bi se razgraničenje moglo odnositi i na Makedoniju i na Bosnu i Hercegovinu. Time se, kažu neki otvara pandorina kutija. Pa nije. Lažovi jedni! Licemeri! Vi ste otvorili pandorinu kutiju kada ste priznali Kosovo. Za sve postiji granica pa i za diplomatiju. Ja nisam u obavezi da to slušam - rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je najvažnija stvar da se Srbi i Albanci dogovore.

- Svako će prihvatiti dogovor koji je bilateralnog karaktera. Sada imamo situaciju gde SAD otvoreno pričaju i izlaze u susret mogućnosti da se dođe do kompromisa. To je veliki napredak. Međutim, promenili su se odnosi i u svetu. Oni sada insistiraju na ulasku međunarodnih organizacija. Ili protiv Amerike. Trampa ne interesuje šta kaže EU, Ujedinjene nacije, OEBS niti bilo ko drugi - rekao je Dačić.

Kako kaže, Britanci pljuju na svoje saveznike iz Prvog i Drugog svetskog rata.

- Imamo sada EU koja je u institucijalnoj krizi. Zatim imamo Višegradsku grupu, koja se razlikuje od ostatka EU. Zatim poziciju Rusije i Kine, koji više nisu samo statisti - rekao je Dačić.

On je rekao da bi osim EU bilo dobro da svi budu garant onoga što će se ovde dogovarati.

- Na Kosovu bi trebalo da se stavi tačka na jedan period koji je bio negativna agenda, i da počne jedan novi bolji period. Ukoliko to ne uspe, mi ćemo svakako nastaviti dalje sa svojom politikom , da što više zemalja povuče priznanje Kosova, i svega toga sui oni svesni. Nema rešenja za Kosovo bez dogovora sa Srbijom - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ukoliko dođe do nekog rešenja i dogovora, svi će da podrže taj dogovor, kako kaže, ovde je ključna stvar da li se Albanci i Srbi mogu dogovoriti.

- Zanimljivo je da oni koji se protive rešenju su uglavnom za to da Kosovo ostane jedinstveno. A to je moguće samo ukoliko je nezavisna država. Zato ovu plejadu ovih ljudi koji se protive tome, zaista ne mogu da razumem. Ja ne razumem tu logiku. Pa mi smo se za to borili. Barikade na Ibru nisu slučajno postavljene tu. Srbi nikada nisu smatrali sever Kosova delom nezavisnog Kosova. Ako neko ima bolji predlog neka ga kaže - rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je ove godine 110 godina od aneksije BiH od strane Austrougarske.

- Kako su oni mogli da vrše te aneksije čitavih zemalja, a sada se oni protive nekim korekcijama granice, da je to smešno. Oni prosto neće da daju ništa Srbima. Srbija može samo dve stvari, ili da uzme sama, ili da se postigne dogovor - rekao je Dačić.

On je rekao da sever nikada neće dati. I dodaje da bi bilo najlogičnije da svi krajevi u kojima su Srbi ostanu u Srbiji.

- Mi moramo da budemo jasni sami sa sobom i da znamo šta hoćemo. Za šta se borimo i koliko. Ja sam inače govorio o tome da sever Kosova treba nazvati severnim Kosovom i da to bude nešto što ostaje u ustavu - rekao je Dačić.

Kako kaže, svaki put na sednici Saveta bezbednosti se otvara ta tema. I to što je, kako je rekao, Velika Britanija tražila da se ne raspravlja o ovoj temi u SB, pokazuje da njih to nervira, da ih ova tema nervira.

#Ivica Dačić

#Kosovo

'