AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao će danas, zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, granični prelaz Preševo-Tabanovce.

Vučić i Zaev razgovarali su o implementaciji projekta "One stop shop", za integrisano granično upravljanje.

Predsednik Srbije je istakao da su Srbija i Makedonija dve prijateljske zemlje, dva izrazito blsika naroda, imamo veoma istorijski veoma bliske odnose, strateški smo veoma bliski, a da li ćemo imato taktičke razmirice manje je važno.

- Opredeljenje građana Srbije je da imamo najbolje moguće odnose Beograda i Skoplja. Srbija smatra makedonski narod i Mekdoniju iskreno prijateljskim - istakao je Vučić.

Govoreći o projektu "One stop shop", rekao je da je suština da ljudi ne gube dva puta vreme za isti stvar, već da na jednom mestu mogu da obave iste preglede od carinskih do veterinarskih i da se zadržavaju dvostruko kraće.

- To je od velikog značaja i za privrednu aktivnost i za turiste, smatram da će to podstaći ljude da koriste ovaj prelaz - rekao je Vučić.

Ovo je drugi bilateralni susret Vučića i Zaeva. Zaev je novembra prošle godine prvi put posetio Beograd u svojstvu premijera, kada je razgovarao i sa predsednikom Srbije.

Foto: Tanjug

Na pitanje o čemu će razgovarati sa Zaevom, Vučić je rekao o bilateralnim odnosima, o svim temama na racionalan i prijateljski način. biće razgovora o Srbima u Makedoniji, ali i o Makedoncima u Srbiji. Od ove saradnje nikoga neće boleti glava, već će svi biti zadovoljni. Razgovaraćemo i o svim aktuelnim pitanjima, kao i po dijalogu u Prištini - rekao je predsednik Srbije na pitanje o čemu će dvojica zvaničnika razgovarati na sastanku.

- Ne volimo da se mešamo u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali ćemo uvek pozitivno reagovati ako se naši prijatelji i komšije dogovaraju i rešavaju probleme. Sve što doprinosi regionalnoj stabilnosti, kao što je rešavanje sukoba Skoplja i Atine, svakako je dobro za ceo region - istakao je Vučić.

- Želeo bih da izrazim veliko zadovoljstvo što sam danas ovde sa predsednikom Srbije Aleksandar Vučić i što je najavio ovaj važan koncept koji ćemo zajednički razvijati - naveo je makedonski premijer Zoran Zaev.

Kako je dodao, sam projekat znači da ćemo imati zajedničku ispostavu koja će turistima olakšati prelazak preko granice i značajno umanjiti čekanja na prelazima.

- Ovo je još jedan primer veliko prijateljstva između Srbije i Makedonije i nadam se da ćemo u budućnosti još bolje sarađivati i otvoriti dodatne granične prelaze - rekao je premijer Makedonije.

Zaev je potvrdio zainteresovanost za unapređenje bilateralnih odnosa sa Srbijom, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine.

- Verujem da će, u interesu Srbije, biti nađeno rešenje (za Kosovo i Metohiju) i mi to podržavamo, kompletno, i nadamo se da će to biti što skorije, zato što je to važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, a verujte od tog pitanja zavisi perspektiva celog našeg regiona - rekao je Zaev, govoreći tada na srpskom iz, kako je rekao, poštovanja prema srpskoj zajednici.

Foto: Tanjug

Srpski predsednik je ukazao na to da zajednički cilj i najveći interes obema zemljama treba da budu mir i stabilnost u regionu, kao i to da je Srbija otvorena za sve inicijative koje tome doprinose. Posebno je istakao potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja, kao i povećanja ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

- Hrvatska, Makednija i Crna Gora priznale su nezavisnost Kosova. Oni se zalažu za to da je Kosovo celovita i nezavisna teritorija. Ja se sa tim ne slažem i mislim da imam u skladu sa međunarodnim pravom da se sa tim ne slažem - rekao je predsednik Srbije.

- Voleli bismo, i zato smo zahvalni premijeru Zaevu za današnji stav, da imamo pravo da štitimo svoje interese, a da ničiji mir ne ugrozimo, da nikakvu stabilnost u regionu ne ugrozimo. Pitao bih ih sve zajedno 2008. godine kada su donosili te odluke i menjali granice, zašto Srbiju nisu pitali. Na to nikada neću dobiti odgovor ni od koga iz regiona, kao ni od velikih sila. Sve sam to rekao svim svetskim zvaničnicima od Angele Merkel do Emanuela Makrona i na naše argumente uglavnom odgovora nema - zaključio je predsednik.

- Mi smo sami i ostaje nam da se borimo za sebe i svoje interese - dodao je Vučić.

Na pitanje novinara o tome kako vidi aktuelne granice u regionu predsednik Srbije je odgovorio pitanjem: - Koje vi granice smatrate aktuelnim? Onim što kažemo mi ili što kaže rukovodstvo u Prištini? Mi drugačije vidimo te granice. Mi smatramo da je Kosovo deo Srbije, a oni da je nezavisno - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug

- Moje pitanje za sve one koji pričaju protiv razgraničenje je: a koje su to granice? Mi se ne slažemo oko toga koje su to granice i to za hiljade kvadratnih kilometara. Može li neko da pokuša da nam dopusti da uredimo svoje odnose za budućnost, da pokušamo da rešimo odnose između Srba i Albanaca koji su problem već 200 godina. Nadam se da će nam to biti dopušteno, ako budemo u stanju, mada nisam optimista. Rešavanje sukoba između Srba i Albanaca više od svega doprinosi stabilbnosti u regionu i miru u regionu. Važno je da sednemo i da pokušamo da dogovorimo da i jedni i drugi u budućnosti imamo u vidu jedne granice, a ne da svako ima svoje. Najvažnije je da razgovaramo i da probleme rešavamo mirnim putem - istakao je predsednik Srbije.

#Aleksandar Vučić

'