AKTUELNO

Aktuelni predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji je zagovornik da njegova stranka uđe u Savez za Srbiju, nije naišao na odobrenje svoje ideje kod većine funkcionera demokrata, pa bi zbog toga mogao da bude opozvan sa funkcije prvog čoveka DS-a.

DS koji već duže vremena ima problem sa predsednicima, mogao bi i šesti put za samo šest godina da se nađe pred novim izborom. Kako Pink.rs saznaje, ovog puta demokrate bi za novog lidera mogle da imenuju Gordanu Čomić, koju je novo rukovodstvo pod Lutovcem skrajnulo.

Naime, novi sukobi u DS-u počeli su onog trenutka kada se Zoran Lutovac počeo viđati sa članovima kupus koalicije, kako su je mediji krstili. Zbog toga, kako saznajemo, Lutovac u nedelju, 2. septembra, na dnevni red sednice Glavnog odbora neće staviti odlučivanje o ulasku te stranke u Savez za Srbiju, kako bi izbegao da bude preglasan. Lutovac je svestan da ukoliko bi bio preglasan da bi to značilo i da on više nije poželjan za predsednika te stranke.

Lutovac je imao nameru da na skup na kojem treba da bude potpisan sporazum o osnivanju Saveza, a koji je zakazan istog dana po podne, krene sa „mandatom“ sa prethodne sednice Glavnog odbora DS-a, na kojoj je usvojena formulacija da DS „učestvuje u osnivanju Saveza“. Ali, zbog sve većih kritika politike Zorana Lutovca on na sastanak neće otići sa tim dopuštenjem.

Veliki broj funkcionera demokrata protivi se bilo kakvoj saradnji sa Dverima, ali i još nekim organizacijama, a na to bi bili prinuđeni ukoliko se nađu među osnivačima opozicionog bloka koji je inicirao niko drugi nego bivši predsednik demokrata Dragan Đilas.

Ono što krasi Lutovca, prema rečima izvora Pink.rs iz DS-a, jeste da je članstvo verovalo u njega da on može da vrati sunovrat demokrata, ali da se on pokazao nemoćan za izvršenje tog zadatka. Članstvo smatra i da je on više čovek Dragana Đilasa nego DS-a, kao i da Đilas preko njega upravlja demokratama.

DS bi, zbog toga, ali i zbog "manevra da se izbegne glasanje", koji sprema Lutovac, mogli na sednici u nedelju da postave i pitanje njegove smene. A prema saznanjima Pink.rs, njega bi mogla da zameni Gordana Čomić koja ima sve veću podršku među demokratama.

#Demokratska stranka

#Zoran Lutovac

'