AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će tokom posete Kosovu i Metohiji, 9. septembra, osim severa posetiti i pojedine srpske porodice koje žive izolovane u Metohiji, najavio je danas ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić.

Jevtić je rekao da će predsednik Vučić tada, u zavisnosti od toga kako dijalog 7. septembra u Briselu bude protekao, izneti konačno rešenje problema Kosova i Metohije.

- Postoji hrabrost, volja i odlučnost i predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije da zarad budućnosti ova pitanja rešimo. U obzir moramo da uzmemo činjenično stanje. Najlakše je pobeći od odgovornosti i gurati probleme pod tepih, ali kad-tad će ti problemi sačekati upravo nas koji živimo na prostoru KIM - naveo je Jevtić.

Dodao je da je za predstavnike najjačih zapadnih zemalja pitanje statusa KiM bilo rešeno, ali da sada postoji drugačiji pristup i da bi bilo pogubno po nas ako izbegnemo mogućnost da razgovaramo na ovu temu.

Jevtić je ponovio da je lično protiv zamrznutog komflikta, kao i da je pozicija Srbije danas u međunarodnoj areni bolja zbog svega što je učinjeno poslednjih godina, te da u tom smislu treba iskoristiti ovaj momenat.

Jer, kako je rekao, ako zamrznemo status pitanje je da li će, u trenutku kada mi budemo hteli da ga odmrznemo, uspeti da izdejstvujemo nešto bolje za život Srba na Kosovu.

Kaže da je ocigledno da sve vodeće sile u svetu žele da reše pitanje KiM što pre.

- Ako odbijemo saradnju i mogućnost da rešimo problem na Balkanu, dovešćemo Srbiju u poziciju izolacije, koja će zaustaviti sve pozivtivne ekonomske procese. Mislim da je naš cilj trajni mir, održivo rešenje - istakao je Jevtić.

On dodaje da se ranije niko nije na adekvatan način bavio životom Srba, da se ignorisala realnost na terenu.

- Kada devedesetih godina ignorišete činjenicu da su u Đakovici većinu, skoro 90 procenata stanovništva činili Albanci, a za predsednika opštine imate Srbina, mislim da to nije realan pristup onoga što jeste situacija na terenu. To su greške na kojima moramo da učimo - naveo je.

Dodao je da je krajnji cilj trajni mir, da u budućnosti Srba bude više i bez obzira gde oni žive „bilo u Metohiji, u Štrpcu, centralnom Kosovu ili Kosovskom Pomoravlju“, da njihov položaj bude bolji.

#Aleksandar Vučić

#Dalibor Jevtić

'