AKTUELNO

Predsednik SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija i njegova partija sa zabrinutošću gledaju na seriju poteza zvanične Podgorice, u kojima se, kako ističe, jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji.

To je saopštila Nova srpska demokratija (NSD), čiji se lider Andrija Mandić danas u Beogradu sastao sa Dačićem.

Dačić je, kako je navela NSD, izrazio bojazan da se "radi o smišljenom projektu, o mogućoj organizovanoj političkoj akciji usmerenoj protiv srpskog naroda".

- Držžavljani Srbije trpe maltretiranje od strane crnogorskog sudstva i tužilaštva, bezrazložno se pritvaraju, neki su godinama u pritvoru, drugi imaju zabranu izlaska iz Crne Gore, a posebna priča je diskriminacija nad Srbima iz Crne Gore kojima se pokušavaju uskratiti sva moguća prava, od zapošljavanja do toga da im se zabranjuje upotreba srpskog jezika u školama, na udaru se nalazi SPC, progone se politički lideri Srba... - rekao je Dačić, navodi se u saopštenju.

On je, prenosi NSD, kazao da "nema primera u Evropi u 21 vijeku, da je jedan narod u tako lošem položžaju, kao što su to Srbi u Crnoj Gori".

Lider NSD se složžio sa ministrom Dačićem i saopštio čitav niz podataka koji potvrđuju da se Srbi u Crnoj Gori nalaze pod strahovitom držžavnom torturom.

- Crna Gora se žželi okrenuti naopako, i postaviti na neke temelje na kojima nikada nije bila, i na kojima ne može opstati jer se okreće protiv sebe, svoje istorije i tradicije. Naša obaveza i dužžnost je da branimo naš narod, srpski jezik, Crkvu, istoriju, tradiciju, da pružžimo otpor na svakom mestu gde smo napadnuti i pokažžemo žžilavost kao i do sada - kazao je Mandić.

#Crna Gora

#Ivica Dačić

'