AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Gerontološki dom Bežanijska kosa i ponovo najavio ukidanje Zakona o smanjenju penzija. Prvo povećanje penzija, kako najavljuje predsednik, penzioneri će osetiti već 10. novembra, odnosno uz oktobarsku penziju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se penzionerima koji su svojim odlukama, strpljenjem, trpeljivošću i hrabrošću dali nadu mladima u bolju budućnost. Podsetio je da je Srbija do pre četiri godine bila pred potpunim bankrotom, javni dug kada je postao predsednik vlade iznosio je 78 odsto BDP, a pre kraja godine biće ispod 50 odsto.

- Vratili smo ogroman deo dugova, uspeli smo da zemlju dovedemo do najuspešnijih u Evropi kada je reč o javnom dugu. Uspeli smo da imamo višak u budžetu treću godinu zaredom, što nikada nije bio slučaj u savremenoj srpskoj istoriji, i to zahvaljujući vama i vašoj veri u državu - kaže predsednik.

Ističe da su penzioneri najbolje znali da se samo teškim merama i odgovornim pristupom može doći do najboljeg rezultata, a ne lakim merama i time što će država da povećava plate i penzije, a ne uradi ništa.

Kaže da su upravo penzioneri otvorili vrata budućnosti Srbiji. Zbog njihovog požrtvovanja, kaže, Srbija ima najviše stranih direktnih investicija u regionu, nezaposlenost je po prvi put u poslednjih 25 godina ispod 12 odsto. Dinar je stabilan, čvrst, inflacija veoma niska.

- Najavili smo zakon o ukidanju umanjenja penzija i ukinućemo ga veoma brzo, u narednih mesec, mesec i po najkasnije, a zatim ćemo povećati penzije i onima koji imaju najmanje penzije, da i oni osete dobrobit svega u čemu smo uspeli - kaže predsednik.

Foto: Tanjug

Ističe da oni koji su imali visoke penzije, oko 70.000 dinara, imaće 78.000. Oni koji su imali 90.000 penziju, imaće 99.000 dinara. Oni koji su imali 30.000 dinara, neće imati samo 31 ili 32.000 već će se gledati da novim povećanjem od oko pet odsto, sa svim ostalim povećanjima, to dođe do 34 ili 35.000.

- Sve ovo neće biti sledeće godine, već imamo dovoljno novca, ne moramo ni na rebalans budžeta i već od oktobra idu uvećane penzije i već 10. novembra dobićete veće penzije. Nećete čekati decembar ili januar. Ovo je dobra vest za svakog penzionera - kaže Vučić.

Ističe da ovo nije pitanje želje ili volje, već naših rezultata. Što su bolje, veće su mogućnosti za povećanje plata, penzija.

- Nastavićemo da pomažemo. Plate u javnom sektoru povećaće se od decembra i ljudi zaista mogu da očekuju novi život - kaže predsednik.

Foto: Tanjug

Vučić je poklonio centru jedno novo sanitetsko vozilo. Ističe da uvek govori da je manje novca nego što ga stvarno jeste, jer je neophodno da u budžetu uvek bude neke rezerve, kako se Srbija ne bi zaduživala.

- Kada vam kažem da imamo novca malo, imamo ga mi i više, ali bolje da vam kažem tako i da to ostane kao rezerva za intervencije oko svakog problema koji može da nas zadesi. Živimo u svetu u kojem se ne zna ko pije, a ko plaća i zato treba da smo ozbiljni i odgovorni i da nastavimo da podižemo zemlju - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

'