AKTUELNO

Ministar je istakao da Kosovo nije međunarodno priznata država, te da se ne može govoriti o demarkaciji granice.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Albanci govore o demarkaciji granice koja uopšte ne postoji na Kosovu, jer, ističe, Kosovo nije međunarodno priznata država.

- O čemu oni pričaju? Kakva demarkacija kada to ne postoji kao granica, s druge strane, ta administrativna linija postoji više decenija, a KFOR sigurno vodi računa o njoj od 1999. godine - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara o navodima Ramuša Haradinaja da su počele pripreme na radu za obeležavanje granice između Srbije i Kosova.

Zamoljen za komentar te izjave, Dačić je rekao da ju je već komentarisao, ali i druge izjave koje Haradinaj svakodnevno daje, za koje kaže da predstavljaju "pozorište u kući".

- Njihovoj kući, tako bar oni misle - dodao je Dačić.

Naveo je da su takve izjave rezultat ne samo toga da postoje razlike u mišljenjima albanskih predstavnika na KiM, već pokušaj namernog stvaranje konfuzije, kako bi se predstavilo da je situacija na KiM toliko teška da oni ne mogu da sprovedu ono što su potpisali.

- Albanci bi trebalo da se dozovu pameti, a to je da se pridržavaju onoga što se dogovara - poručio je Dačić.

Naveo je da i u dokumentu EU piše da je Kosovo teritorija, a ne država.

Razgraničenje u BiH nije tema

Razgraničenje u BiH, o kojem govori predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, u ovom trenutku nije tema, kaže Dačić.Upitan koliko su realne izjave Dodika da osim osim razgraničenja na KiM tema treba da bude i razgraničenje u BiH, Dačić je rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da želi najbolje moguće odnose sa BiH i stabilnost u regionu.- To znači da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH i ravnopravnosti naroda i entiteta. Svaki mogući dogovor tri naroda i dva entiteta mi ćemo poštovati, u ovom trenutku ta tema nije na dnevnom redu - rekao je Dačić novinarima.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Haradinaj danas u svojoj izjavi napao i Hašima Tačija, a to, kaže, sve pokazuje njihove "međusobne igre". Istakao je da događaji na Kosovu pokazuju da Albanci ne žele bilo kakav dogovor i da je istina da je prištinska stana najveći problem za trajno rešenje Beograda i Prištine.

- To nije moje mišljenje, to je mišljenje međunarodne zajednice - rekao je Dačić.

Ponovio je da su se vremena promenila, ali da Albanci to ne shvataju i da više nisu "miljenici" međunarodne zajednice. Dačić je pozvao Prištinu da se ozbiljno bavi dijalogom.

Osvrnuo se i na ostavku specijalnog tužioca za ratne zločine na KiM zbog političkih pritisaka kojima je bio izložen, i rekao da to pokazuje da Priština ne namerava ni da goni one koji su počinili ratne zločine.

- Da se to u Srbiji desilo, mislim da bi već zasedao Savet bezbednosti koji nisu hteli da zakažu. Zamislite da sprski tužilac podnese ostavku zbog političkih pritisaka na njega i da niko ne reaguje - naveo je Dačić.

Pročitajte još: EVO KAKO JE SAVA JANJIĆ BRANIO KOSOVO! Odmah posle NATO agresije bio nosač kišobrana MEDLIN OLBRAJT!

#Ivica Dačić

#Kosovo

'