AKTUELNO

Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milorada Zajića iz Kline, zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu, u junu 1998. godine, navodno počinio ratni zločin.

Njegov branilac Dejan Vasić rekao je Tanjugu da još nije primio optužnicu i da nije upoznat sa svim detaljima, ali je najavio da od suda svakako tražiti njeno odbacivanje.

- Nakon podizanja optužnice sudsko veće Odeljenja za teška krivična dela Osnovnog suda u Peći zakazaće početni pretres, nakon čega cu uložiti zahtev za obacivanje optužnice, kao i prigovor na dokaze koji su uzeti bez prisutva mog branjenika i mene - precizirao je Vasić.

Zajić je bio zimus uhapšen nakon što je prijavio krađu u svojoj kući u Klini.

Prema rečima njegovog advokata, tada mu je rečeno da je pod sumnjom za izvršenje ratnog zločina u selu Duševic kod Kline, a po izjavi Alija Marmulakua, koji tvrdi da je Zajića video sa automatskom puškom kako puca.

- Ovaj svedok nije rekao ni da li je to prilikom neko ubijen, povređen, već je rekao da ga je navodno 'video da puca' - preneo je advokat.

On je napomenuo da mu je u dosadašnjem toku postupka kao branicu tužilaštvo uskratilo svaki uvid u spis predmeta, ocenjujući da je to grubo i nezakonito ponašanje Specijalne tužžiteljke i predstavlja povredu prava na odbranu.

Milorad Zajić bio službenik "Jugobanke" u Klini i da je obavljao svoje poslove sve vreme dok su trajala ratna dejstva, što je poznato i lokalnom albanskom stanovništvu.

Zajić nije bio mobilisan, niti je na bilo koji nacin učestvovao u ratnim operacijama u tom kraju.

#Srbin

#Zločin

'