AKTUELNO

Dr Jelena Vukoičić, Žarko Rakić i prof. dr Miroslav Bjegović ističu da Hrvate boli istina koju je predsednik Srbije izrekao u svom govoru i da im je jako teško da se pomire sa svojom prošlošću. Kažu i da nekažnjeni Tompsonovi pokliči "Za dom spremni" gotovo dolaze kao znak odobravanja ustaške ideologije.

Politikolog dr Jelena Vukoičić kaže da su hrvatski mediji preneli da je na koncertu Marka Perkovića Tompsona bilo samo četiri slučaja isticanja ustaških simbola, ali da fotografije i video snimci pokazuju da je gotovo svaki drugi čovek nosio majicu NDH, "Za dom spremni", sa ustaškim zastavama, da su se prodavale knjige Ante Pavelića...

Foto: TV Pink

- Čitav program vodio je Velimir Bujanac, voditelj emisije u kojoj se napada Srbija na najbrutalniji način. Proslava u Glini trebalo je da slavi Oluju, ali je izgledalo da slavi NDH - kaže Vukoičić za Pink.

Prijava Tompsonu zbog uzvika "Za dom spremni", kaže, neće biti, što je gotovo znak odobravanja.

Proslava u Glini izgleda kao propagandni vrhunac ludila i treba da se nadamo da se neće preći sa reči na dela, kaže vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Politika" Žarko Rakić.

- Usijalo se ustaško ludilo poslednjih meseci i ima podlogu i u medijima, i u sportu i u političarima i treba da se zapitamo da li će neka suluda glava krenuti u nove zločine na starim motivima - kaže Rakić.

Foto: TV Pink

Podvlači da "lijepa njihova" ima brojne probleme od kojih "okreće glavu".

- Zaduženi su, zemlja im se prazni više nego Srbija. Mislim da država koja je dva puta utemeljena na zločinu ne može da se oslobodi svoje prošlosti - kaže Rakić.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti "Educons" prof. dr Miroslav Bjegović kaže da istina boli, pa tako boli hrvatski narod i vlast.

Ne znam šta je bilo neistinito u Vučićevom govoru. On je pričao o boli sprskog naroda 90-ih. Vidimo euforično slavlje Hrvatske s jedne strane i oplakivanje žrtava u Srbiji. Naš narod izgubio je porodice i svoj rodni kraj. Ja sam izgubio oca u ovom ratu, a dedu su ubili i nismo našli njegove posmrtne ostatke. Danas mogu reći da nemam osećaj mržnje prema Hrvatskoj i njenom narodu i nemam žal za osvetom. Ipak, veličanje Domovinskog rata mora da prestane. Moramo uputiti apel evropskim zvaničnicima, jer je Oluja udruženi poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja - kaže Bjegović za "Novo jutro".

Zločini u Oluji, kaže, nemaju kraja i o njima se malo govorilo.

Foto: TV Pink

Vukoičić podseća da su Tompsonovi koncerti zabranjeni u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Sloveniji, gde ima hrvatske dijaspore.

- Postoje snimci kako peva "Jasenovac i Gradiška stara" iako je u početku poricao. Pesma je veličanje monstruoznih ustaških zločina. Ipak, Kitarovićeva ga naziva čovekom koji ujedinjuje hrvatsko nacionalno biće, koji ujedinjuje hrvatski narod, dodaje da ga lično voli i da je svoju decu podizala na njegovim pesama - podseća Vukoičić.

"Boj na Čavoglave" naziva čak i blagom pesmom u odnosu na neke.

Rakić kaže da ne treba ni pokušavati razumeti Kitarovićevu

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Oluja

'