AKTUELNO

Gosti "Novog jutra" Ratko Dmitrović, Aleksandar Raković i Kosta Novaković zaključili su da Hrvatsku treba tretirati kao derivat nacizma, da ne postoji empatija prema žrtvama, te da je hrvatska država de jure zasnovana na antifašizmu, ali da de facto neguje fašističke pokliče.

Direktor TV Ras Ratko Dmitrović kaže da je "Oluja" jedina pobeda hrvatske vojske u istoriji i Hrvatska je država sa poremećenim sistemom vrednosti.

- Oni su u ustavu utemelji svoju državu na antifašističkoj borbi, ali su srušili 3.500 spomenika antifašističke borbe po postavljanju ustava. Istovremeno, imamo pojavu Tompsona. On se gleda površno, jer je on u stvaralačkom opusu zaokružena poruka i simbol ustaštva i NDH - podseća Dmitrović. Ističe da je problem što se ovo ne sagledava dubinski, već samo površno, bez čega nema shvatanja celine stvari.

U govoru Vučića, kaže, nema greške, greška je jedino što je govorio u aoristu, iako i današnja Hrvatska želi državu bez Srba.

- I kad Srba ne bude u Hrvatskoj, problem će biti imenica Srbin! - kaže Dmitrović za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Istoričar Aleksandar Raković kaže da današnju Hrvatsku treba tretirati kao derivat nacizma. I današnja Crna Gora je ista pojava i treba je tretirati na isti način.

Kada Tompson peva "Lijepa li si" herceg-bosni, Srbija ne sme da zaboravi da sukobi dalje traje i neće se zaustaviti dokle god ne pokažemo da smo iznad izazova koji stižu iz Hrvatske.

- Oni nemaju empatiju prema žrtvama. De jure su država zasnovana na antifašizmu, a de facto odobravaju i legitimizuju fašističke pokliče. Izraelski prijatelji su nas izneverili jer su njihova, naša i romska krv izmešane u jamama logora. Očekujemo saopštenje sa ozbiljnim objašnjenjem - kaže Raković.

Foto: TV Pink

General Kosta Novaković ističe da u Srbiji postoji višeznačni smisao rata, dok Hrati sve svode na deklaraciju o Domovinskom ratu od 2000. godine prema kojoj je sva krivica na JNA i Srbima iz Krajine.

- Oluja je agresija na Republiku Srpsku Krajinu i napad na zaštićeno područje UN. Oluja je ubistvo oko 2.000 Srba koji su ostali na poziv Franje Tuđmana. Oluja je progon 230.000 i više Srba. Oluja je uništenje pokretne i nepokretne imovine. Oluja još uvek traje: sve se čini da se povratak onemogući, Srbi se hapse, optužuju... - kaže Novaković.

Ističe da se znalo da će Hrvatska izvršiti agresiju, bilo je informacija sa različitih strana, ali ne prvih informacija.

- Srpska vojska je 4. avgusta bila na položajima, ali naši vojnici nisu bili u prilici da budu u prvim redovima. Rukovodstvo RS i savezne vlade reagovalo je blago i kada su ljudi osetili da će ostati sami, došlo je do spontanog kretanja stanovnika - kaže general.

Foto: TV Pink

Dmitrović kaže da pomirenje između Srba i Hrvata nije moguće jer je istorija takva.

- Nemoguće je jer je hrvatska državotvorna ideja spojena sa antisrpstvom. To je spojeno do te mere da promenom odnosa prema Srbima, kada bi se uklonila trpeljivost, Hrvati misle da bi se odrekli i države. Ne treba gajiti iluzije da će biti pomirenja - kaže Dmitrović.

Ceo razgovor pogledajte u nastavku:

#Hrvatska

#Novo jutro

#Srbija

'