AKTUELNO

Navijači fudbalskog kluba "Hajduk" iz Splita uzeli su veću količinu pića iz prodavnice na benzinskoj stanici "Mol" u Vrčinu i otišli ne plativši. Na pumpi su nakon toga ispisali i grafite navijačke grupe pomenutog hrvatskog kluba i isprevrtali nekoliko kanti za smeće.

Govoreći o gotovo najavama da se formira "velika Albanija", sociolog prof. dr Vladimir Vuletić kaže da se ovim šalje jasna poruka da je Kosovo nezavisno. Ističe i da je sklanjanje Kosova sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN poruka da je pitanje južne srpske pokrajine rešeno u zapadnim zemljama. Ističe da je teško izboriti se sa ovakvim stanjem stvari.

Kada je reč o navodima da Britanci na Kosovu spremaju novu "Oluju", Vuletić kaže da je to jedan od mogućih scenarija čiji je spektar širok. Nijedan scenario, kaže, neće doneti Srbiji 100% dobrog.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Govoreći o sramotnom ponašanju hrvatskih navijača kao i o fotografiji poslanika parlamenta Albanije i člana Ramine stranke kod zida plača u Beogradu sa rukama prekrštenim u figuru orla, Milan Lađević, glavni urednik "Srpskog telegrafa" kaže da je reč o provokacijama za koju "nema reči".

- Divljali su navijači i ustaške horde, divljali su i iscrtavali ustaške simbole. Da je bilo ko od nas otišao u Prištinu i uradio slično, dobio bi metak u čelo! I kad ste videli takvo ponašanje naših navijača? Zaprepašćen sam ludilom ovih ljudi - kaže Lađević za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Nikola Nedeljković, urednik crne hronike "Večernjih novosti" kaže da je napravljen propust jer navijači nisu imali pratnju od granice. Podseća da su pokrali pumpu, vređali radnike, i da su do izlaska iz Srbije putovali oko četiri sata. Ipak, iako je trebalo da granična policija morala da reaguje, to se nije dogodilo - kaže Nedeljković.

Foto: TV Pink

Govoreći o provokacijama iz Tirane i najavama da se formira velika Albanija, Lađević kaže da to nije ništa novo i da oni to žele godinama. Vuletić smatra da se konačno rešenje oko Kosova još oblikuje i sve što se dešava je vrsta pritisaka na Srbiju.

- Važno je voditi razgovore, jer je problem težak. Ovo pitanje je bilo zapostavljeno, a sada nam je interes da se ovo završi. Srbija je postala akter koja ima određeni uticaj - kaže socijolog.

U nastavku pogledajte ceo razgovor sa gostima "Novog jutra":

#Milan Lađević

#Novo jutro

'