AKTUELNO

Politički analitičar za 'Kontraviziju' kaže da opozicija narodu ne nudi politički program i ideje, već na izbore izlazi emitujući poruke 'idemo protiv Vučića'. Ističe da im ova taktika 'ne pali', što je dokazano na četiri izbora koji su se održali u poslednjih pet godina, a na kojima je Vučić osvojio 50 procenata glasova.

Opozicija ne prestaje da se “batrga” i iznalazi načine za prikupljanje glasova i povratak na vlast. Ne polazi im za rukom, ali ne prestaju da se trude. Pre nekoliko dana predsednik opštine Novi Beograda Aleksandar Šapić izabran je za predsednika novoformirane stranačke organizacije Srpski patriotski savez ili SPAS, što je na društvenim mrežama, kako su preneli mediji, izazvalo lavinu podrgljivih komentara.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, gostujući u emisiji Lava Pajkića, istakao je da nije siguran da li je Šapićeva stranka, stranka za spas građana ili preko nje neko pokušava da se spase.

Foto: TV Pink

- Ovo je odraz demokratskog duha, a Šapić se bori za glasove, bez obzira na to što nema ideje, programe. Ipak, važno je da se kandidovao, da se lepo obukao na konvenciji i to je zdrav početak - kaže Stanković za "Kontraviziju".

Ističe da Šapić ima legitimnu ideju - ideju nove političke stranke. Kaže da Šapića pamti kao izvanrednog vaterpolistu sa “dobrim” stažom u Demokratskoj stranci.

Imao je funkciju u stranci, a kada je video da je brod pred raspadom i potopom, rešio je da bude nezavisna politička figura. Sada izlazi sa idejom da nam je potrebna nova politička partija, da je on sad neko ko će stvoriti novi kontekst u politici... Sve je to legitimno i već viđeno kod Radulovića i njemu sličnih - podseća Stanković.

Kaže da je mu još uvek nisu jasni Šapićevi ciljevi i smatra da saradnja između njega i Đilasa nije nestala, već je prikrivena. Šapić se, kaže, prebacio na drugu poziciju kako bi, po potrebi, mogao lako da se spoji sa Đilasom.

Foto: TV Pink

- Gledamo nešto što je u osnovi dekadentno: svi oni su delovi nekada jedinstvene velike Demokratske stranke pod vođstvom Borisa Tadića. Sada vidimo da se spajaju delovi koji su se neslavno rastavili. Otišli su jedni od drugih ogorčeni, puni besa i sad se odjednom reaktiviraju. U ovom slučaju oni ne mogu da nam ponude ništa sem svojih biografija, ali ne i politički program - kaže politički analitičar.

Podseća da je Savez za promene nestabilan, da je trebalo da krene, startuje, predstavi se u Majdanpeku, ali da je aterirao.

- Usvojili su loš običaj Jugoslavije: rotirajuće predsedništvo. Na čelu tog Saveza je izvesni Veselinović koji vodi neki sindikat. Pored politički profilisanih lidera kao što su Jeremić, Obradović, Đilas, pojavljuje se neka osoba koja ima nereprezentativni sindikat koji vodi sve političke stranke! - kaže Stanković.

Foto: TV Pink

Ističe da je teško zamisliti "desnu Srbiju" - Obradovića, Stamatovića i Jovanovića zajedno sa Demokratskom strankom.

Kada je DS pravila vladu posle izbora 2003. godine, tvrdila je da treba napraviti sanitarni kordon u odnosu na Demokratsku stranku. Kada je kordon iščezao, sa Tadićem su bili u kohabitaciji, pa su bili na ratnoj nozi dok se formirala vladu od 2008. do 2012. godine. Jedni drugima su svašta prebacivali i pre i posle toga i sada, pravo ni otkuda, valja vođeni željom da što pre dođu na vlast, uzajamno se spajaju, premda o, recimo, evropskim integracijama imaju različito mišljenje - ističe analitičar.

Postavlja pitanje kako očekuju da narod gleda na takav savez i ističe da im je glavna ideja "idemo protiv Vučića". Podseća da je rezutat ove ideje već viđen i da je u poslednjih pet godina održano četiri izbora na kojima je poruka "Ua Vučić" dovela do toga da Vučić ima 50 odsto glasova, dok su se oni koprcali oko cenzusa.

- Šansa za oporavak opozicije neverovatno je mala - kaže Stanković.

Celu ovonedeljnu epizodu emisije "Kontravizija" pogledajte u nastavku:

#Dejan Stanković

#Kontravizija

'