AKTUELNO

Na poligonu Nikinci danas je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počela pokazna vežba gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbje, ali i koje je u razvoju.

Vežbi prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, direktor BIA Bratislav Gašić...

Na poligonu u Nikincima biće predstavljen deo naoružanja iz projekta "1500+".

Podsećanja radi, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Vučića projekat „1.500" je nastavljen projektom „1.500+“.

Reč je o novoj generacija streljačkog naoružanja, ali i novoj balističkoja zaštita i opremi.

Projekat „1.500+“ obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja, u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktički pištolji E3 9mm PARA - što su sve proizvodi „Zastava oružja a.d. Kragujevac“ i RBGR 40mm, koji proizvodi „PPT Namenska“.

Biće predstavljene i belgijske jurišne puške SKAR-L.

Opremu čini i nova generacija municije 6,5 x 39 mm GRENDEL i 7,62 x 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan, kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noća dejstva.

Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta „1.500+“ su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma „Miloš“, nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema „MIP 1“ kao i oklopna borbena vozila „Lazar 3“.

Osim toga, projekat „1500+“ obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme „Vrabac“ i „Kvadrokopter“ i nova neborbena vozila „Zastava NTV“.

#vojna vežba

'