AKTUELNO

Zoran Milivojević, diplomata, rekao je za televiziju Pink da danas imamo izjave američkog ambasadora koji govori o Srbima kao o herojskom narodu, ali kako kaže, to ne znači da će doći u promeni strateške politike SAD, međutim, svakako imamo novi kvalitet u odnosima.

- Uvek se pitamo šta nam to dolazi iz SAD, ali ako pogledamo promene koje su se tamo desile, promene u stavovima i izjave koje dolaze sa te strane, govore da nije ništa slučajno, da se na tome radimo, a stogodišnjica je povod da mi to poboljšanje lansiramo, i čini mi se da je to od krucijalne važnosti za Srbiju i za region - rekao je Dejan Miletić iz centra za proučavanje globalizacije.

Kako je rekao, oduvek smo i priželjkivali pragmatičan odnos SAD.

- Srbija je centar regiona, ključna tačka... Imamo naravno i veću odgovornost, ali bez njihove podrške čini mi se da bi to bila pusta želja - naglašava Miletić.

Zoran Milivojević, diplomata, objašnjava da se tu radi o promeni američke politike i prestanku kontinuiteta jedne politike koju smo da sada gledali, na globalnom nivou, i u tom kontekstu, kako kaže,  i promenu politike u odnosu na nas. Pre svega, dodaje, na Srbiju se sada malo drugačije gleda.

Foto: TvPink Printscreen

- Danas imamo izjave američkog ambasadora koji govori o Srbima kao o herojskom narodu, to ne znači da će doći u promeni strateške politike SAD, ali imamo novi kvalitet u odnosima. Sad se govori o kompromisu koji je značajan pre svega za nas, ali i za ceo region - rekao je Milivojević.

Preman njegovim rečima, Amerikanci ne ignorišu interes i poziciju Srbije i interes svih nas da se bez Srbije to pitanje ne može rešiti.

- Sad ulazimo u poziciju gde možemo sa njima da razgovaramo i o našim argumentima i o našem interesu. Nama je važno da imamo Amerikance kao sagovornike u tome, bez njih se to pitanje ne može rešiti i njihov stav će sigurno biti jedan od odlučujućih - rekao je Milivojević.

Miletić naglašava da Balkan nije prioritet SAD, posebo Trampu koji je vrlo logičan u ekonomskim problemima.

Foto: TvPink Printscreen

- To je više jedno vojno pitanje i važna im je stabilnost regionalna. Strateški im je važno, Džared Kušner je pravi čovek za ovaj posao i verjem da će na pravi način znati da plasira Trampu sve informacije - rekao je Miletić.

Milivojević se složio da je Kušner čovek od poverenja i podsetio da ga je Tramp već ovlastio za poslove za Bliski istok, tako da, kako kaže, ukoliko bi zaista došao to bi značilo da se ova nova administracija u samom svom vrhu uključila u ovu srpsku temu na jedan aktivan način, ali i vraća na to da Kosovo nije svršena stvar kao kod prethodnih administracija.

- Mnogo je otvorenih pitanja na Balkanu. Ako bi Kušner zaista došao to bi bio jasan signal da je SAD uključena do kraja u ovu situaciju - naglašava Milovanović.

Miletić je rekao da moramo da krenemo napred u realizaciju ekonomskih i nacionalnih interesa.

- Ljudi ne žele da žive u nestabilnom regionu i ne perspektivnoj državi - rekao je on.

#Dejan Miletić

#Televizija Pink

#Zoran Milivojević

'