AKTUELNO

Ministar Sijarto naveo je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom za evropske integracije Srbije da je jedan od veoma važnih ciljeva Mađarske da i dalje podržava Srbiju na putu ka EU, kao i da se Srbija što pre priključi EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Mađarska podržava Srbiju u otvaranju svih poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna u pristupnim pregovorima, dok je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto naveo da je za Mađarsku veoma dalek datum 2025. godine i da bi Srbija trebala da postane članica EU što pre.

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu navela da su odnosi dve zemlje suštinski poboljšani u toj meri da se može reći da je Mađarska danas susedna zemlja sa kojom Srbija ima izvanredne odnose i razumevanje po više osnova.

Foto: Tanjug

Navodeći da su glavna tema sastanka bile evropske integracije, Joksimović je kazala da Srbija ima nesumnjivu podršku Mađarske po tom pitanju, te da zvaničnici iz Mađarske često u ime srpskih zvaničnika zastupaju Srbiju u svim važnim forumima Evropske komisije i na realan i ozbiljan način promovišu Srbiju kao ozbiljnog kandidata i kao zemlju koja u narednom periodu zaslužuje da bude članica EU.

Mi smo razgovarali o tome kakva su i kretanja u međunarodnim odnosima koji se reflektuju i na evropske odnose, a koja su došla u fazu koju do samo pre nekoliko godina niko nije očekivao. Prema tome, svi moramo zajedno da promišljamo našu odgovornu politiku i pre svega vodimo promišljenu evropsku politiku i mislim da se u tom smislu Srbija postavila na pravi način i ni jednog trenutka nije smetnula sa uma da su nam evropske integracije spoljnopolitički prioritet, ali i da moramo da razvijamo dobru saradnju sa susedima i drugim važnim činiocima u svetu - kazala je Joksimović.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Joksimović je kazala da otvaranje poglavlja mora da se ubrza, da se prevaziđu i birokratske i tehnokratske prepreke koje stoje na tom putu, te da je, kako bi taj proces zadržao kredibilitet, potrebno preći u fazu otvaranja poglavlja za koja je Srbija tehnički spremna.

Foto: Tanjug

- Nama znači što nas Mađarska u tome podržava i očekujemo da ćemo tokom austrijskog predsedavanja, do kraja godine, otvoriti sva poglavlja za koja smo u ovom trenutku spremni - rekla je Joksimović.

Dodala je da će u budućnosti Srbija i Mađarska zajedno raditi na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kroz projekte prekogranične saradnje, kojima će nastojati da svaki građanin i Srbije i Mađarske oseti korist, kako od članstva u EU kada je Mađarska u pitanju, tako i od statusa kandidata kada je Srbija u pitanju.

Navodeći da su građani Srbije mađarskog porekla most saradnje dve zemlje, Joksimović je zahvalila Sijartu na tome što će Mađarska za iduću godinu izdvojiti tri puta više novca i za škole i vrtiće za srpsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj.

- Mi to cenimo i to pokazuje uzajamni odnos koji smo uspostavili i koji znači najviše standarde za naše ljude u Mađarskoj kao i za pripadnike mađarske nacionalne manjine u Srbiji - kazala je Joksimović.

Ministar Sijarto naveo je da je jedan od veoma važnih ciljeva Mađarske da i dalje podržava Srbiju na putu ka EU, kao i da se Srbija što pre priključi EU.

- Godina 2025. koju je EK odredila nama je veoma dalek datum. Srbija treba što pre da postane članica EU i mi imamo jedan jasan predlog za to. Do decembra trebalo bi da se otvori nekoliko poglavlja. Nema svrhe da se čeka sa otvaranjem poglavlja - kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Litvanija bi trebala da da svoj doprinos i mišljenje vezana za skrining u vezi poglavlja 31 u pregovorima Srbije sa EU, a koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kako bi dalje mogla da se nastavi procedura.

Foto: Tanjug

- Sa velikim uvažavanjem molimo Vladu Litvanije da da svoj doprinos tome da može da se okonča poglavlje koje se odnosi na bezbednosnu politiku -poručio je Sijarto.

Govoreći o politici o nacionalnim manjinama, kazao je da je manjinska politika Srbije za primer, kako zemljama u regionu koje teže članstvu u EU, tako i nekim zemljama koje su već članice EU.

Rekao je da je mađarska parlament usvojio da se sledeće godine utrostruči iznos novca koji će biti namenjen srpskim školama I vrtićima.

- Nastavićemo i sa našim programom ekonomskog razvoja u Vojvodini. Mislimo da je taj program bio veoma efikasan do sada i što se tiče Mađarske i Srbije. I to nije doprinelo samo ojačanju mađarske zajednice u Srbiji, već je time potpomognut i evropski razvoj Srbije - kazao je Sijarto.

#Jadranka Joksimović

#Peter Sijarto

'