AKTUELNO

Još jedna fotelja, nestala iz Doma Narodne skupštine 5. oktobra 2000. godine, je pronađena i vraćena, saopšteno je danas iz parlamenta.

Fotelja je pronađena u zgradi Mesne zajednice Progoreoci, u opštini Aranđelovac.

Iz parlamenta zahvaljuju predsedniku Mesne zajednice Miliji Vasiću i poslaniku SNS Milosavu Milojeviću iz Aranđelovca, koji su, kako navode, pomogli da se pronađe i vrati još jedan deo otuđene imovine Narodne skupštine.

Fotelja je pronađena je u okviru akcije poziva građanima da pomognu u vraćanju umetničkih dela i predmeta, koji su nestali iz Narodne skupštine 5. oktobra 2000. godine, a iz parlamenta pozivaju sve koji imaju saznanja gde se nalaze otuđena umetnička dela i drugi predmeti kulturne baštine, da se jave i pruže informacije kako bi se u potpunosti povratilo kulturno blago Srbije.

Inače, u junu su pronađene dve fotelje, ukradene tokom 5.oktobra iz Narodne skupštine - jedna u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a, a druga je pronađena preko sajta "Kupujem-prodajem", odnosno fotelju je na tom sajtu primetio skupštinski službenik.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je tada da su 5. oktobra prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija.

Među umetničkim delima su, kako je rekla, slike Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela, među njima i poznati "Salon", Kneza Pavla od čiste slonovače koji je stajao u diplmatatskom salonu.

#Skupština Srbije

'