AKTUELNO

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost podseća da je deo opozicije proizašao iz Demokratske stranke koja je imala težnju da reši pitanje Kosova i Metohije. Podseća na odlučnost pokojnog premijera Zorana Đinđića da se problem KiM reši i na to da opozicija danas "peva drugu pesmu" samo da bi se suprotstavila Vučiću i pokušala da ga svrgne sa vlasti.

Govoreći o navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, ukoliko se ne razgraničimo sa Albancima, za 40 godina branićemo se u Vranju, dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost kaže da je ovo jasno već godinama, a da je problem taj što kapital i ulaganja nige u svetu ne trpe trusna područja i nerešene probleme.

- Vučić radi najteži posao i neće imati teži od ovoga. Na njemu je da donese odgovor na pregovore koje nije on započeo - kaže Dragaš za "Novo jutro".

Ističe da su radna mesta i investicije najvažnije za Srbiju, a ako se ne donese rešenje oko Kosova, ostaće nam "zamrznuti konflikt".

Foto: TV Pink

- Odluka mora da se donese da bi Srbija krenula dalje i da bi rast, koji je među prva tri u Evropi, bio još veći - kaže Dragaš.

Decenijama se gubilo malo pomalo umesto rešavanja problema, kaže Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo". Kaže da je problem ranije mogao biti rešen sa manjim ustupcima, a da su sada neophodni veliki ustupci.

- Ovo je posao za ljude koji se bave politikom, a verujem da će Vučić doneti najbolju moguću odluku za nas - kaže Vukajlović, dodajući da nam džabe sve ako nema ljudi, te je važan projekat povećanja nataliteta u Srbiji.

Foto: TV Pink

Govoreći o najavi da će Vučić u septembru biti sa Srbima sa KiM, Milan Dobromirović, urednik političke rubrike dnevnog lista "Informer" kaže da je to važno jer će tada možda biti iznet neki plan ili predlog rešenja za Kosovo i Metohiju.

- Pritisci na Beograd ne stvaraju rezultat koji su Albanci očekivali i otud ovakve stvari poput Kfora koji praktično pravi granicu menjajući znakove i putokaze - kaže Dobromirović za Pink.

Kaže da ove sitnice Albanci koriste za konačnu demarkaciju. Rešenje, ističe, mora da postoji.

- Amerikanci sve više govore o podeli Kosova i više ne podržavaju maksimalističke ciljeve jer Kosovo nije država. Tamo vladaju kriminalne grupe i klanovi i ta tvorevina ne može biti država - kaže Dobromirović.

Kada je reč o istraživanju medijske mreže Antidot i ponavljanju matrice koju smo videli pred atentat na Zorana Đinđića, Dobromirović kaže da opozicija pokušava da povuče paralelu između Vučića i Đinđića i rade sadašnjem predsedniku isto ono što su radili pokojnom premijeru.

Foto: TV Pink

- Kriminalizuju ga i napadaju svaku njegovu odluku. Spremaju teren za opravdanje u slučaju da se Vučiću ili nekom njegovom saradniku nešto desi, a reći će da je bio uvučen u kriminal. Deo medija ponaša se danas kao uoči atentata 2003. godine - kaže urednik "Informera".

Dragaš kaže da je opasnija paralela sledeća: Đinđić je ubijen kada je doneo odluku reši problem Kosova.

Foto: TV Pink

Tada nismo imali teret Slobodana Miloševića, nismo imali takav problem sa Kosovom kao danas, još nije bila proglašena nezavisnost. Danas vidimo bizarni apsurd: opozicija koja je izašla iz DS zalaže se za nešto protiv čega su bili od kada su osnovani, a samo zarad suprotstavljanja Vučiću. Gaze svoja politička načela i program za narod nemaju. Sada smo u velikoj borbi za Srbiju i siguran sam da ćemo izaći sa rešenim problemom - kaže Dragaš.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Orhan Dragaš

'