AKTUELNO

Petar Petković iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je da je Beograd taj koji sve vreme insistira da se dođe do kompromisnog rešenja, jer je jedino kompromisno rešenje garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji nego i u regionu

Petković je za Novo jutro Televizije Pink rekao da se danas obeležava 19. godina od stradanja srpskih žetelaca, koji su masakrirani.

- Godine 2007. međunarodni tužilac na Kosovu i Metohiji pokrenuo je istragu, postoji osmoro osumnjičenih, koji su bivši članovi OVK, niko do danas nije pronađen, prošle su godine, Specijalno tužilaštvo je odustalo od istrage, jer, navodno nema dokaza, a ima ih i zna se gde se kreću te ubice - naglasio je Petković.

On je istakao da srpski narod očekuje pravdu, a da Vlada Republike Srbije nikada neće odustati da se pronađe istina i da se utvrde nalogodavci i izvršioci.

Foto: Printscreen

- Beograd je taj koji sve vreme insistira da se dođe do kompromisnog rešenja, jer je jedino kompromisno rešenje garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji nego i u regionu. To je garant ekonomskog razvoja i napretka Srbije. Srbija više ne može da ratuje jer je jasno da su ratovi samo doneli nesreću i zlo - ocenio je Petković.

Kako dodaje, dijalog je jedan od načina da se uspostavi stabilnost na Kosovu i Metohiji.

- Sa jedne strane imamo Vladu Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji želi na sve načine da se problem reši i koji govori da je neophodno da se dođe do kompromisnog rešenja, koje podrazumeva da i jedna i druga strana budu podjednako nezadovoljne, odnosno da ni jedna ni druga strana ne mogu biti apsolutno zadovoljne, jer je to kompromisno rešenje - naveo je Petković.

Prema njegovim rečima jasno je da mi želimo da do rešenja dođe, a da predstavnici kosovskih Albanaca govore o nekakvoj crvenoj liniji.

- Oni govore kako to rešenje treba da se završi priznanjem Kosova od strane Srbije, što je potpuno netačno i Srbija to nikad neće učiniti, a na taj način oni potkopavaju dijalog. Jasno je da ne može bez Beograda ništa da se reše, te priče žele da izvrše neku vrstu provokacije, a dobro je što je naš predsednik mudar i što ne izlazi sa konkretnim rešenjem. Potrebno je da se obezbedi podrška kod onih koji su mentori kosovske nezavisnosti i sa kojima Srbija, zapravo, sve vreme pregovara - istakao je Petković.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da je suština ovog procesa rešavanja kosovskog problema da se stvari pomeraju.

Foto: Printscreen

- Do juče smo imali zabetoniranu poziciju i Albanaca i zapadnih država koje stoje iza secesije Kosmeta. Posle snažnih diplomatskih aktivnosti, posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stvoren prostor u kome je doveden u pitanje takav stav i njegova održivost - istakao je Drecun.

On navodi da samoproglašeno Kosovo ne može da stekne puni međunarodno-pravni kapacitet bez članstva u Ujedinjenim nacijama.

- Ne može da napreduje na putu ka EU, Kosovo je crna rupa u svakom pogledu. U vladanju organizovanog kriminala, visokom stepenu korpucije, nezaposlenost, a takva tvorevina ugrožava i realizaciju nekih geopolitičkih ciljeva i SAD i zapada. Izgleda da je zapad bio prinuđen da reaguje - istakao je Drecun.

Komentarišući izjave Delavija, Drecun je rekao da je gledao scenogram intervjua i da Delavi nije rekao ono što je preneto kao njegova prva izjava.

- On jeste otvorio prostor za dogovor Beograda i Prištine. Ja sam iz mojih kontakata sa američkim diplomatama video spremnost i insistiranje na tome da se Beograd i Priština dogovore. Pošto su suočeni sa našim čvrstim stavom i kda govore o kompromisu, očigledno ne misle da Beograd proizna Kosovo, kao nekakvu državu. Imali smo izjavu Tačija koji govori o mogućnosti podele Kosovo, a sve to pokazuje da se vode intenzivni razgovori o tome kako rešiti kosovski problem - ocenio je Drecun.

Kako dodaje, sigurno ne bi ovako brzo došlo do ponovnog susreta Vučića i Tačija, da se ne očekuje neki napredak.

Više o pomenutim temama pogledajte u vidu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Petar Petković

'