AKTUELNO

Zamenik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izjavio je da je, u pregovorima sa Prištinom, primetno da se argumentacija srpske strane prihvata sa sve više razumevanja i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti.

- Jednostavno, svet se menja i ovo više nije 1999. godina, što u Prištini i dalje nisu u stanju da shvate. Oni zapravo sebe dovode u situaciju da naprave sličnu grešku koju smo mi napravili 1989. godine kada nismo shvatili značaj globalnih promena i kakve one posledice mogu imati po nas - rekao je Jović na Omladinskom forumu Vlasina.

On je bio predavač na tom forumu, koji okuplja studente iz svih delova Srbije, uključujući studente Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Jović je, u okviru radionice pod otvorenim nebom, polaznike kampa upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i nastojanjima Beograda da u dijalogu dođe do kompromisnog rešenja koje bi regionu garantovalo trajnu stabilnost, a Srbiji mogućnost za nastavak ekonomskog napretka.

Prema njegovim rečima, pregovaračke pozicije Beograda i Prištine su toliko udaljene da je mogućnost za suštinski dogovor zaista veoma mala, ali primetno je da se argumentacija srpske strane, u pravcu toga da nije moguće poniziti Srbiju i ponuditi joj ništa za sve, sa sve više razumevanja prihvata i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti.

Dijalog sa Prištinom je, prema njegovim rečima, doneo dva važna rezultata: činjenicu da, dok se razgovoralo, nije bilo bilo primera većeg međuetničkog nasilja sa smrtnim ishodom, kao i činjenicu da je učešće u dijalogu omogućilo poslednjih godina državi da se pod smanjenim pritiskom bavi rešavanjem drugih važnih pitanja, pre svega ekonomskom konsolidacijom.

- U trenutku kada se Srbija na osnovu svih relevantnih parametara uspravlja i oporavlja, nama svakako ne odgovara nikakva destabilizacija prilika i životno smo zainteresovani da se očuvaju mir i stabilnost, prvenstveno imajući u vidu ekonomske parametre i demografsku situaciju - kazao je Jović.

On je, međutim, upozorio da ozbiljan potencijal za destabilizaciju proističe iz katastrofalne socijalno-ekonomske situacije na samom Kosovu i Metohiji, dodavši da Beograd čini sve kako bi se bilo kakav nasilni scenario izbegao i sprečio.

U razgovoru sa polaznicima kampa tema je bila i značaj Kosova i Metohije za viševekovnu izgradnju i očuvanje srpskog nacionalnog etosa.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podržala je organizovanje manifestacije Omladinski forum Vlasina tako što je platila troškove puta grupi učesnika sa Kosova i Metohije. Reč je o grupi studenata sa Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

#Kancelarija za Kosovo i Metohiju

'