AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadžeom, na početku prve zvanične posete toj zemlji.

Brnabić je prvi predsednik Vlade Srbije koji boravi u zvaničnoj poseti Gruziji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Brnabić i Bahtadže istakli su u razgovoru da su odnosi Srbije i Gruzije dobri i tradicionalno prijateljski i da će u narednom periodu dve zemlje raditi na intenziviranju saradnje u različitim oblastima.

Predsednica vlade naglasila je da je Srbije "zainteresovana za jačanje dijaloga sa Gruzijom na svim nivoima" i ocenila da je princip međusobnog poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dobra osnova za unapređenje odnosa dve zemlje.

- Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije poput UNESKO - rekla je Brnabić.

Brnabić i Bahtadže složili su se da dobru političku saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja.

Gruzijski premijer odao je priznanje premijerki Brnabić za uspešno sprovedenu fiskalnu konsolidaciju u Srbiji. Skromna robna razmena Srbije i Gruzije u prvih pet meseci ove godine bila je nešto viša od 2 miliona dolara, dok je u 2017. godini iznosila samo 7 miliona dolara.

Foto: Tanjug

- Srbija želi posebno bolju ekonomsku saradnju sa Gruzijom, jer njen sadašnji nivo ne odgovara potencijalima dveju zemalja - rekla je Brnabić.

U cilju unapređenja ekonomske i privredne saradnje, na jesen je planirana poseta srpskih privrednika Gruziji.

Tokom prve zvanične posete Gruziji, predsednica vlade Ana Brnabić sastala se i sa predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidžeom. U razgovorima je potvrđeno da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da postoji prostor za dodatno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i privrede.

Nakon sastanaka, predsednica vlade Ana Brnabić prisustvovala je svečanom prijemu koji je, za učesnike i goste samita Partnerstva za otvorenu upravu, organizovao predsednik parlamenta Iraklij Kobakhidže.

Brnabić će sutra u Tbilisiju govoriti na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu („Open Government Partnership“). Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. godine. Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbije, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.

Brnabić u knjizi utisaka: Zahvalni Gruziji na podršci

Predsednica Vlade Srbije upisala se danas u Tbilisiju u Knjigu utisaka, nakon sastanka sa predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidžeom.

U njenoj poruci se, između ostalog kaže:

Ponosna sam što se odnosi između Gruzije i Srbije unapređuju i što postaju onakvi kakvi je oduvek trebalo da budu, što potvrđuje i moja današnja poseta Gruziji".

Predsednica vlade je takođe napisala:

Zahvalni smo Gruziji na svoj podršci koju daje Srbiji", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

#Ana Brnabić

#Gruzija

'