AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda ističe da je danas veliki i srećan dan. budući da je danas završena prva faza izgradnje "Beograda na vodi" i da će prvi stanari ući u svoje stanove u prvoj kuli. Ipak, kako podseća, ovaj projekat je zasigurno najnapadaniji u istoriji, budući da je njegova realizacija dokaz svega onoga što je opozicija htela, a nije bila sposobna da uradi za vreme svog mandata.

Izgradnja prve kule u "Beogradu na vodi" je završena i danas će početi useljavanje stanara. Izgradnjom prve kule završena je prva faza ovog projekta koji je pokrenuo domaću građevinsku industriju, privredu, a uvećao je i rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine i on iznosi 4,6 odsto.

Kada je reč o useljavanju u kulu “Beograda na vodi” i izjavama opozicije koja ne prestaje da izmišlja i napada ovaj projekat, zamenik gradonačelnika prestonice Goran Vesić kaže da, ako je suditi po pisanju nekih medija, ove kule i projekat generalno ne postoji, što govori o kredibilitetu tih medija i onih koji izmišljaju laži.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: ZAVIRITE U PRVU KULU BEOGRADA NA VODI - Sve spremno za useljenje, a OVAKO IZGLEDAJU STANOVI (FOTO)

Danas je veliki dan Beograda na vodi jer se završava prva faza projekta započetog 2015. godine. Tada su premijer Vučić i predsednik kompanije Eagle Hills postavili kamen temeljac i tada je obećano dva miliona kvadrata, 6.000 stanova, da će tu živeti 14.000 ljudi, a da će biti zaposleno 12.000. Danas su završene prve dve kule, kula A ima 20 spratova i 296 stanova, a danas će se u nju useliti prvi stanari. Ovo znači da je prva faza gotova, a druga i treća se razvijaju. Gradi se najveći tržni centar na Balkanu od oko 300.000 kvadrata, grade se Vista i Park View, postavljaju se šipovi za Kulu Beograd . Razvija se projekat, ali ne samo on, već svi važni infrastrukturni projekti u gradu: gotovo je završen Bulevar Vudroa Violsona koji će povezivati Sajam i sadašnju autobusku stanicu i ima šest traka čime će se rasteretiti Savska ulica, produžena je Hercegovačka, do kraja godine počinjemo izgradnju Centralnog parka od dva hektara, koji će biti i najsavremeniji, počećemo rekonstrukciju Savskog trga koji će biti ispred same Železničke i tu ćemo podići spomenik Stefanu Nemanji. Izmestili smo Železničku stanicu i autobusku čime smo ostvarili planove o kojima se govori od 1982. godine. Uređujemo Savamalu, Karađorđevu, gradimo drugi deo ove ulice, radimo Promenadu koja počinje kod Beogradske tvrđave i završavaće se kod Beogradskog sajma, radimo novu ulicu za koju se nadam da će nositi ime Luke Ćelovića - kaže zamenik gradonačelnika.

On ističe da je projekat “Beograda na vodi” promenio grad i dao mu novi centar u kojem će građani osećati bolji kvalitet života.

- Čitav ovaj kraj će biti uređen: savska pošta, Bristol, vratićemo predratnu fasadu. Oni koji napadaju “Beograd na vodi” govorili su da se neće ni izgraditi, da će sve ostati na nivou makete, govorili su da će se graditi 30 godina, kako tone, prodire voda… - kaže Vesić.

Foto: TV Pink

Podseća da je Nikola Jovanović, Jeremićev saradnik, izmislio da zgrada u “Beogradu na vodi” nije priključena na kanalizaciju i nema upotrebnu dozvolu.

- To je potpuna laž: 6. juna je zgrada priključena na fekalnu, 26. juna na kišnu kanalizaciju, a 4. jula je data dozvola investitoru. I sada na osnovu te laži, oni pišu tekstove, iako smo dokazali da je reč o laži, a ne o činjenici. Stalno kreiraju lažne vesti koje se predstavljaju kao činjenice. Ne postoji napadaniji projekat uistoriji od “Beograda na vodi” - ističe Vesić za Pink.

Vesić podseća da projekat o izmeštanju Železničke stanice postoji još od 70-ih godina, da su svi želeli da realizuju ovaj projekat, uključujući i Dragana Đilasa, a sada kada postoje uslovi da se stanica iseli, oni teraju investitore.

- A oni nisu doveli nikoga! Svaki novi kvadrat, metar, prostor, sve je dokaz njihove nesposobnosti! Đilas je od 2008. do 2013. godine bio na vlasti i mogao je makar da raščisti prostor! Beograd se razvija, a “Beograd na vodi” će ubrzati razvoj grada i pokazali smo da možemo da sprovedemo velike investicije i projekat koji je za više generacija - kaže zamenik gradonačelnik.

Kada je reč o izjavi predsednika Akademije arhitekture Bojana Kovačevića da bi novim stanarima “Beograda na vodi” trebalo dati i kaljače uz ključeve, kako ne bi gazili po blatu do stana, Vesić kaže da Kovačević generalno o ovom projektu iznosi “gomilu gluposti i neistina”, a sve zato što ne učestvuje u projektu.

- Nikad nije bio tamo, ne zna kako izgleda i daje proizvoljne ocene. Jovanović je slagao da zgrada nije priključena na kanalizaciju! A on je zajedno sa svojima aplaudirao kada je izbio požar u jednom od stanova “Beograda na vodi”. To vam je njihova politika: aplaudiraju destrukciji i požaru. Raduju se da se neko povredi samo da bi pokazali da Vučić ne može nešto da učini. Zato su tako i prošli na izborima, doživeli su fijasko, jer narod glasa za rezultate, a ne za laž i puste reči. “Beograd na vodi” je velika pobeda Vučića, Srbije i Beograda. Beograd dobija novo lice, ponovo razvijamo grad i pokazujemo da možemo dovesti velike investitore, što je i poziv novim ulagačima - kaže Vesić.

Zamenik gradonačelnika kaže da u prvoj nedelji avgusta počinje rekonstrukcija Trga republike, koji će biti popločan granitnim pločama i centar će dobiti oblik pravog trga.

Radimo Svetogorsku, počinjemo Kneginje Zorke, završili smo Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, završavamo Bulevar oslobođenja, počinjemo Radničku, širimo pešačku zonu i u prethodne dve godine dobili smo novih 20.000 metara kvadratnih pešačkih zona. Vasina postaje pešačka zona, radimo garažu na Studenstskom trgu, uradićemo 170 fasada ove godine… Beograd postaje uređen evrospki grad. Ovo je divan grad i trebalo je da u prošlosti insistiramo na očuvanju zgrada, spomenika. Podižemo spomenike jer, ako se ne sećamo prošlosti, nećemo dobre odluke donositi u budućnosti. Podići ćemo spomenike Vasku Popi, Stefanu Nemanji, Mihailu Pupinu, Vudrou Vilsonu, kralju Aleksandru, kralju Petru, Mići Orloviću, Novaku Novaku… Siguran sam da će ovaj period razvoja Beograda ostati upamćen i zapisan zlatnim slovima. Velika nam je čast da imamo priliku da učestvujemo u renesansi Beograda i tako stvaramo istoriju i ulepšavamo grad - kaže Vesić.

Foto: TV Pink

"Da nije Vučićeve politike, pitanje je šta bi se dešavalo sa Balkanom"

Govoreći o pretnjama ratom koje smo imali prilike da čujemo od Nasera Orića, zamenik gradonačelnika kaže, da nije politike kakvu danas vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pitanje je šta bi se dešavalo sa Balkanom.

- Interes nam je da održimo mir i stabilnost na Balkanu, ali mnogima smeta jačanje naše međunarodne pozicije. Činjenica je da se Vučić više puta sastajao sa najvišim zvaničnicima država i to govori da je naša pozicija veća od naše zemlje i naše ekonomske moći - kaže Vesić, dodajući da, zahvaljujući ovome, lakše štitimo svoje itnerese. Podsetio je na carinski rat sa Hrvatskom u kojem je EU stala na stranu Srbije, a ne na stranu svoje članice, i sve to zahvaljujući dobroj poziciji naše države.

- Ovo frustrira naše protivnike, jer jaka Srbija može da štiti sebe, svoje interese, ali i interese svojih sunarodnika na Balkanu - kaže Vesić za Pink. Podseća da su ovakve izjave stizale i od Bakira Izetbegovića, sa Kosova, iz Makedonija, a sve zbog isfrustriranosti pozicijom Srbije i njenog predsednika.

Podvlači da je važno da nutar države ne bude trzavica i da Srbija ne sme da bude slaba u ovakvim situacijama kako bi mogla da brani sebe i Srbe van Srbije.

Pročitajte još: Marko Đurić: Nervoza Prištine je razumljiva - nije sve po njihovoj volji

Glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti” Milorad Vučelić kaže da ne treba da nas šokiraju ovakve izjave, jer je su one deo zadatka.

- Ove opasnosti nisu prevelike, ali su potencijalne. Aktivna politika Srbije stavlja ih na marginu, pa pokušavaju na sve načine da se vrate u središte pažnje. Oni su mali remetilački faktori, ali čekaju promene. Znate, pojedinci na Balaknu su svoje interese ostvarili samo tokom okupacije i ne mogu da podnesu mir koji ih baca u šesti plan - kaže Vučelić za Pink.

Foto: TV Pink

Kako pišu “Novosti”, novi način odlučivanja u EU, koji je najavio komesar Johanes Han, mogao bi da postane i nova prečica za tzv. Kosovo. Mehanizam po kojem za određene korake ka punopravnom članstvu u Uniji neće biti potreban konsenzus svih članica, pojedine države mogle bi da iskoriste da pokušaju da Kosovo "proguraju" na evropskom putu, uprkos stavu zemalja koje ne priznaju jednostano proglašenu nezavisnost. Vučelić kaže da se ovde vidi opasnost za srpske interese i da je potreban veliki oprez.

#Beograd na vodi

#Goran Vesić

#Televizija Pink

'