AKTUELNO

Poseta je radna, ne zvanična, pa se ne očekuje ceremonija svečanog dočeka. Ono što je važnije od ceremonije jeste to što je Markon odlučio da se zajedno sa našim predsednikom obrati medijima nakon sastanka.

Bilateralni odnosi, ekonomska saradnja i dijalog Beograda i Prištine biće ključne teme na sastanku predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, u utorak u Parizu.

Kako saznaju mediji, pozivajući se na izvor iz vrha vlasti, očekuje se da će sastanak u Jelisejskoj palati biti održan u najužem sastavu, posle čega će biti upriličen ručak. Sastanku će, osim Vučića i Makrona, prisustvovati u njihovi najbliži saradnici.

Dvojica predsednika imaju veoma prijateljski odnos, kaže sagovornik "Blica" i dodaje da je Makron pokazao interesovanje da pomogne Srbiji.

Foto: Tanjug AP

Predsednici Srbije i Francuske razgovaraće o bilateralnim odnosima dve države, a akcenat će biti na ekonomiji i pokrenutim i planiranim zajedničkim projektima u Srbiji.

Svakako će najviše reči biti o regionalnoj saradnji, a akcenat će biti na dijalogu Beorgada i Prištine, kaže izvor za medije. List navodi da će jedna od tema sigurno biti Makronovo viđenje situacije u Evropskoj uniji, kao i njegove ideje za reformu EU.

Pored toga, u fokusu će biti i globalna pitanja, s obzirom na ulogu Francuske u svetu.

Poseta je radna, a ne zvanična, pa se ne očekuje ceremonija svečanog dočeka, piše list i ističe da, ono što je još vaznije od ceremonije, jeste to što je Makron odlučio da se zajedno sa Vučićem obrati medijima nakon sastanka.

Foto: Tanjug

Na sastanku bi trebalo da se dogovori i datum posete Makrona Srbiji, što će najverovanije biti do kraja godine. Makron je, kako se navodi, već pozvao Vučića da 11. novembra prisustvuje ceremoniji obeležavanja stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Pročitajte još: Vučić odgovorio Đilasu: Napred Novak, napred Srbija!

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

#Sastanak

'