AKTUELNO

Priština bi trebalo da prestane sa provociranjem srpskog naroda i Srbije, jer Albanci na Kosovu i Metohiji nisu više u prilici da prete bilo kome, posebno ne Srbima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je rekao da jučerašnje hapšenje petorice Srba na Kosovu predstalja neprijateljski akt, koji ne dopinosi stvaranju pozitivne atmosfere za dijalog.

- Korak napred, nazad dva je jedna fraza za odnose sa Prištinom, a manje je koraka napred, a više koraka unazad. Kad kažem korak unapred, mislim na sastanak u Briselu gde me je predsednik Vučić pozvao da i ja učestvujem. Zaključak tog sastanka bio je da se stvori atmosfera za dijalog, ali ovi potezi su neprijateljski akti i ne stvaraju pozitivnu atmosferu za dijalog - napominje Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da tokom dana ide na put, ali je odbio da pruži detalje.

- Danas idem na put, a neću reći gde. Nek Pacoli razmišlja - rekao je Dačić.

On je objasio da su uhapšeni Srbi pušteni nakon što im je iz Beograda zaprećeno prekidom dijalog.

- Postavlja se pitanje smisla i dokle će tako biti. Potrebno je naći čvršći osnov za napredak u dijalogu. Ako pogledamo šta se dešava u Prištini, videćemo da vlada atmosfera haosa, gde jedna grana vlasti ili skup pojedinaca ne zna šta radi neko drugi. Ovo je bojkot dijaloga, jer oni ne žele da dijalog uspe i misle da će neko na silu da natera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

Albanci, kako kaže Dačić, žive u prošlosti i zaboravljaju da oni kojima su dizali spomenike više nisu na vlasti.

- Mi smo toliko konstruktivni da to neko tumači kao slabost. Mi smo jaka strana jer znamo šta hoćemo. Spremni smo da razgovaramo o mogućim kompromisima - napominje šef diplomatije.

Ističe da će broj zemalja koje priznaju Kosovo uskoro pasti ispod 100.

- Kakva može da bude evropska perspektiva Kosova? Najviše što mogu da dobiju je vizna liberalizacija, jer su im to obećali - smatra Dačić.

On kaže da pet zemalja koje nisu priznale Kosovo neće dozvoliti bilo kakav viši stepen integracije Kosova.

- Oni nisu svesi u kom svetu danas žive i onaj koji diktira promene u svetu je predsednik SAD Donald Tramp. EU i SAD su u neprijateljskim odnosima, jer kad neko vodi trgovinski rat on je neprijateljski - napominje ministar Dačić.

Dodaje da nama konkretno, Tramp ništa nije kriv.

- Što se tiče EU, ne čuh da su se juče oglasili. Gluvonemost je teška bolest. Oni žive u nekom svom svetu, a rešenja za Kosovo neće biti bez učešća Rusije i SAD - smatra Ivica Dačić.

On kaže da ne misli da će na sastanku Putina i Trampa biti reči o Kosovu.

- Mislim da neće stići dotle, ima drugih tema o kojima će prvo razgovarati. Izglednije je da će odnosi Rusije i SAD ići u pravcu popuštanja, a ne daljeg zaoštravanja. Dobro je da sve ovo postoji sada jer nije sve u rukama jedne zemlje, ovo je početak i ne treba očekivati spektakularne rezultate - napominje Dačić.

Ističe da Srbija treba da osluškuje šta se dešava i da ima informacije sa svih strana.

- Srbija treba da dobro analizira i pretpostavi šta se može desiti u međunarodnim odnosima i treba da nastavi politiku dijaloga sa svim susedima. Treba osluškivati i šta se dešava sa EU - dodaje Dačić.

Govoreći o mogućem dolasku Donalda Trampa ove godine u Srbiju, Dačić kaže da to zavisi od događaja na međunarodnoj sceni.

- Siguran sam da će on u vreme svog mandata doći, ali se postavlja pitanje da li treba da dođe sada ili kada se dođe do nekog rešenja - napominje ministar.

Kaže da je predsednik Vučić zvanično pozvao Trampa da poseti našu zemlju i da bi bilo dobro da do tog susreta dođe.

- Mislim da treba ponuditi i predložiti Americi, Rusiji i velikim zemljama 'vin-vin' predlog u kojem svi ponešto dobijaju ali i gube. U tome se ogleda politička veština. Težak je način na koji mi vodimo dijalog i ne znam kako bih izdržao da sam na mestu Marka Đurića - objašnjava Dačić.

Kaže da je od Severne Koreje dobio poziv da poseti tu zemlju.

- Mi ove godine obeležavamo 70 godina dilomatskih odnosa i nisam doneo odluku da li ću ići. To je prijateljska zemlja što se tiče Srbije i zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova - kaže Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo i Metohija

'