AKTUELNO

Susret će se desiti na večeri koju će princ Čarls prirediti za premijere učesnike samita Zapadnog Balkana u Londonu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastaće se večeras sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel u Londonu.

Kako saznaju mediji, susret će se desiti na večeri koju će princ Čarls prirediti za premijere učesnike samita Zapadnog Balkana u Londonu. Kako je rečeno u premijerkinom kabinetu, ovaj susret inicirala je nemačka kancelarka nakon izlaganja na jednom od panela.

Foto: Tanjug

Inače, princ od Velsa će prijem prirediti u palati Sv. DŽejms. Očekuje se da će prijemu, na strani „domaćina“, pored princa Čarlsa sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, prisustvovati britanska premijerka Tereza Mej, a među gostima iz inostranstva su, sem državnih zvanica, brojni predstavnici nevladinog sektora, humanitarnih organizacija, intelektualnih krugova…

"Ima dobrih vesti za region"

Ranije danas, premijerka Srbije je izjavila da sa današnjeg samita Zapadnog Balkana u Londonu ima dobrih vesti za region i regionalnu saradnju, napominjući da nije potrebno svake godine uvoditi nove teme za razgovor, već ostati posvećen postavljenim zadacima i videti njihove rezultate.

- Ne mislim da je Berlinski proces istrošen format i da uvek sve treba da bude bombastična vest, mislim da treba, kada se nešto počne, ostati posvećen tome da bismo videli rezultate - rekla je Brnabić novinarima u Londonu.

- Ne mislim da na svakom samitu treba da se uvodi neka nova tema, već treba da pratimo one teme koje su najvažnije za Berlinski proces. To su agenda povezivanja i kako napredujemo iz godine u godinu, regionalni ekonomski prostor i njegova primena, kao i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih - navela je ona.

Foto: Vlada Srbije

Brnabić je podsetila da je u ponedeljak u Londonu konačno parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice Jugoistočne Evrope koje će biti u Beogradu, kao i da napreduje primena akcionog plana za regionalnu ekonomsko povezivanje.

Prema njenim rečima, konstatovan je i dobar rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja je imala raspisane pozive za projekte koji su odabrani.

- Srbija je imala 11 projekata i rekla sam da ću se lično mnogo više uključiti u rad Regionalne kancelarije, jer mislim da poverenje, pomirenje i saradnje treba da ide od najmađih. Oni su budućnost - rekla je Brnabić.

- Srbija je pokazala svoje pravo lice u vreme migranstke krize, da deli evropske vrednosti, možda više nego neke članice Evropske unije - rekla je Brnabić na pitanje o migracijama koje je najavljeno da će biti tema na samitu lidera Zapadnog Balkana sa partnerima iz Evropske unije.

Premijerka je navela da je kroz Srbiju prošlo više od milion migranata, i da trenutno u Srbiji boravi oko 4.000 ljudi. Sva maloletna lica migranti u Srbiji pohađaju škole, besplatno, ona su sa ostalom decom i ne pravi se nikakva razlika, dodala je Brnabić.

- Srbija će nastaviti da bude konstrutivan partner što se tiče zajedničke evropske politike prema migrantima i mislim da će to biti tema na narednim sesijama, kada razgovaramo o zajedničkoj sigurnosti. Ponosim se kako je Srbija odgovorila na migrantsku krizu i kako se ponašamo prema ljudima u nevolji - rekla je Brnabić.

Samitu Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, prisustvovali su nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijeri Bugarske, Grčke, Poljske, Hrvatske, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, kao i premijeri sa Zapadnog Balkana Ana Brnabić, Zoran Zaev, Duško Marković, Ramuš Haradinaj, Denis Zvizdić i Edi Rama.

Pročitajte još: Brnabić na Samitu u Londonu: Regionalna saradnja je šansa za Zapadni Balkan (FOTO)

Pročitajte još: Brnabić u Londonu sa liderima EU o SRAMNIM HAPŠENJIMA na Kosovu!

#Ana Brnabić

#Angela Merkel

#Sastanak

'