AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova rekao je nakon sastanka ministara u okviru Samita Zapadni Balkan da je bilo reči o evropskoj perspektivi regiona, zajedničkim projektima, atmosferi rešavanja bilateralnih pitanja mirnim putem i potrebi da se prevaziđu problemi iz prošlosti.

Ivica Dačić je nakon sastanka ministara spoljnih poslova rekao da je jasno da su problemi u Evropskoj uniji i oko EU i dalje aktuelni.

- Nešto nije u redu čim se britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson nije pojavio. Ja sam se uvek šalio da, kad god se mi sa prostora bivše Jugoslavije okupimo na jednom mestu, dođe do raspadanja - primetio je Dačić.

Džonson je, otprilike u to vreme, podneo ostavku zbog neslaganja sa britanskom vladom oko Bregzita.

Dačić je dodao da su on i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović imali razgovore sa ministrima zemalja u regionu i zvaničnicima EU, te da su oni prošli u dobroj atmosferi.

Razgovarali smo na uobičajen način o evropskoj perspektvi Zapadnog Balkana, projektima, atmosferi rešavanja bilateralnih pitanja mirnim putem, o potrebi da se prevaziđu problemi iz prošlosti...Samim tim, na neki način je ono što se tiče formalnog dela i zaključaka završeno u korektnoj atmosferi - preneo je Dačić novinarima.

Na pitanje o čemu se razgovaralo na marginama sastanka, ministar je rekao da sa ministrima spoljnih poslova ima česte susrete, a da u okviru samita nikakvih ozbiljnih razgovora nije bilo.

- Pitaju me da li sam se sreo tet-a-tet sa Pacolijem. Mi se srećemo na raznim mestima. Ništa se spektakularno nije desilo. Naravno da me je Pacoli pitao da li sam došao iz Australije, pošto sada ne zna odakle dolazim zbog zemalja koje su povukle priznanje Kosova - poručio je Dačić.

#EU

#Ivica Dačić

'