AKTUELNO

Kako je istakao šef srpske diplomatije, Stbija može biti najdemokratskija zemlja na svetu, ali ako nije napredovala u dijalogu sa Prištinom, nema napretka ni u pregovorima sa EU.

Nisu samo reforme ključne za ulazak u EU, vidite Srbiju i Makedoniju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je danas da nisu samo reforme ključne za članstvo u EU, a da o tome svedoče zahtevi za rešavanje političkih odnosa između Beograda i Prištine, ali i Skoplja i Atine.

On je to izjavio na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu, i podvukao da za EU reforme nisu jedina stvar na koju gleda.

- Na primer, mi možemo biti najdemokratskija zemlja na svetu, ali ako niste napredovali u dijalogu sa Prištinom, nema napretka ni u pregovorima sa EU. Imate slučaj Skoplja i Atine, Makedonija je mogla u smislu reformi da radi šta hoće, ali da nisu rešili pitanje imena, nikada ne bi napredovali dalje - rekao je Dačić.

On je, stoga, predložio da se unutar postojećih članova EU izvrši analiza i proveri koliko su te države stvarno u skladu sa EU standardima.

Šef srpske diplomatije je ukazao da reformama upravlja EU, kroz otvaranje i zatvaranje poglavlja, koji, kaže, takođe, imaju svoje uslove za otvaranje i zatvaranje, i podsetio da Srbija na taj način trenutno pregovara.

Imajući u vidu šta se sve govorilo u proteklih dvadesetak godina, primećuje Dačić, kaže da je Srbija trebalo odavno biti deo EU.

- Svaka vlast je, još od Gorana Svilanovića do mene, obećavala da će to biti evo baš sada za ovu priliku - kaže Dačić i smatra da su svi postali pomalo umorni i od reformi i od proširenja, kako zemlje u regionu, tako i zemlje u EU.

- Mislim da je posle izlaska Velike Britanije iz EU, jedina nada i spas za EU da Zapadni Balkan uđe - zaključio je Dačić.

Srbija spremna da rešava sva pitanja sa regionom

Srbija je spremna da rešava pitanje odnosa sa Prištinom, a isto tako je spremna da rešava i sva otvorena pitanja sa drugim zemljama u okruženju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva u okviru Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu kazao da je potrebno da se prevaziđu političke razlike, te da je nemoguće u potpunosti graditi ekonomske odnose bez rešavanja političkih problema.

- Postoji mnogo problema iz prošlosti, ali to je nešto što se ne može ispraviti, može da se ispravi samo budućnost. Mi smo spremni da rešavamo pitanje odnosa sa Prištinom, isto tako spremni smo da rešavamo otvorena pitanja i sa drugim zemljama u okruženju, poštujući interese svakog naroda i uvažavajući međunarodno pravo - kazao je Dačić.

Dodao je da u tom smislu, svako treba da se stavi u poziciju onih drugih, kako bi svi bolje razumeli probleme sa kojima se drugi suočavaju. Dačić je naveo da se Srbija raduje pronalaženju rešenja problema vezanog za ime Makedonije.

Foto: Tanjug

- Makedonija je bratska i prijateljska zemlja i radujemo se napretku svih drugih zemalja u regionu, jer šta god da mi mislimo jedni o drugima, mi ne možemo da pobegnemo od situacije da smo svi mi braća ili sestre, da dolazimo iz iste zemlje, koja se nekada zvala Jugoslavija, osim Albanije, naravno - naveo je Dačić.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, Dačić je kazao da su mediji slobodni i dodao da kakvi su političari takvi su i mediji.

- Generalno gledano ne treba prebacivati krivicu jedni na druge. Što se mene tiče, moja poruka za medije je: 'Pišite šta hoćete'. Moja poruka je pišite šta hoćete, inače bih vam rekao pazite šta pišete. Neka neko kaže kada je imao neki problem sa mnom - kazao je Dačić.

U razgovoru sa predstavnicima civilnog društva, Dačić je istakao da treba odvojiti političku vlast od onoga što spada u civilno društvo i NVO.

- Imao sam više puta prilike da ljude iz civilnog sektora uključujem u institucije i oni se kada uđu u institucije veoma mešaju u rad sektora iz kojeg su došli - kazao je Dačić i dodao da je vlast veliki izazov i da moć može da povuče.

Naveo je da se može uticati na različite vrste institucija kao što su institucije koje ne spadaju u klasične državne, ali da niko nikada neće biti u potpunosti zadovoljan.

- Ipak, svako treba da radi svoj posao i šta mu je u opisu nadležnosti - kazao je Dačić.

#Ivica Dačić

#London

#Reforme

'