AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i šefom Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju Pitom Marokom.

Gojković je ukazala na napredak i pozitivne trendove u bilateralnim odnosima Srbije i SAD, u cilju daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja, što potvrđuje dinamika razgovora sa zvaničnicima SAD, saopšteno je iz Kabineta predsednice parlamenta.

Gojković je napomenula da se ova poseta realizuje u mesecu kada se obeležava 100 godina od kada je američki predsednik Vudro Vilson dao naredbu da se istakne srpska zastava na Beloj kući u Vašingtonu, što je prilika da se podseti na dobre istorijske odnose Srbije i SAD.

Gojković je zahvalila na podršci SAD evropskim integracijama Srbije, istučući da je punopravno članstvo u EU prioritet naše zemlje i da se na tome predano i vredno radi, bez obzira na stepen problema koje EU ima, kao i da je Parlament Srbije veoma aktivan po ovom pitanju.

Gojković je naglasila da je u unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama važna uloga Kongresa i Senata i ukazala da postoji redovan politički dijalog poslanika Narodne skupštine sa američkim senatorima i kongresmenima, kao i da bi takvih susreta u budućnosti trebalo da bude više.

Ona je ukazala na napore koje Srbija ulaže u dijalog sa Prištinom i primenu Briselskog sporazuma, kao i na potrebu da se i druga strana podstakne na dijalog i uspunjavanje dogovorenih rešenja, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Gojković je naglasila da je regionalna saradnja za Srbiju jedan od vodećih spoljnopolitičkih prioriteta, koji se ostvaruje i aktivnim učešćem u svim regionalnim institucijama, kao i da Narodna skupština daje svoj doprinos tim procesima.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD je ukazao da njegova poseta ima za cilj da se unapredi partnerstvo i prijateljstvo između dve zemlje.

Maroko je istakao da SAD podržavaju napredak i put Srbije ka Evropskoj uniji i pozdravio napore po pitanju regionalne saradnje, te ukazao da ceni učešće Srbije u Partnerstvu za mir.

On je zahvalio na dobroj dugogodišnjoj saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja i izrazio nadu za dodatno unapređenje tih odnosa, kao i za nastavak saradnje u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Gojković je napomenula da je Narodna skupština donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, kao i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

#Maja Gojković

#SAD

'