AKTUELNO

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun kaže da je očigledno je da se ubrzavaju procesi ali je pitanje da li ulazimo u završnu fazu pregovora Beograda i Prištine.

-Očigledno da ulazimo u fazu kada bi moglo da dođe do dogovora ali ne mora da znači da će do toga i doći. Postoji ogroman pritisak i očekivanja posebno od strane SAD-a ali kada pitate kako treba da izgleda taj dogovor oni ne znaju da kaž - rekao je Drecun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ce izaći sa predlogom pred građane čim bude imao sa čim da izađe. Medutim, sada pojedine opozicione stranke u skupštini kažu kako neće referendum.

- To pokazuje besmislenost postojanja nekih opozicionih stranaka. Referendum možemo očekivati ukoliko dođe do konkretnog predloga o dogovoru sa Prištinom za šta morate imati podršku građana a ne samo vecinu u Skupštini - istakao je Drecun za Javni servis.

Podsetio je da bi 4. avgusta u Briselu trebalo da bude predstavljen predlog statuta Zajednice srpskih opština, navodeći da je taj rok Brisel dao Prištini kada su Srbi, pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, najavili da ce sami formirati Zajednicu.

- Priština po svaku cenu želi da preskoči formiranje ZSO istovremeno očekujuci da dođe do konačnog dogovora sa Beogradom - rekao je Drecun i dodao da će srpski tim završiti svoj posao i pripremiti statut ali da, kada je rec o Prištini, tu stvari stoje drugačije.

- Njihovo nagoveštavanje da očekuju konacno rešenje, a to je po njima nezavisnost Kosova, pokazuje da oni po svaku cenu hoce da preskoče formiranje ZSO. Oni insistiraju da ih priznamo i tretiramo kao nezavisnu državu a to se nece dogoditi čak i po cenu da zbog toga ne budemo primljeni u EU - naglasio je Drecun.

On je ocenio da na takvo ponašanje Prištine imamo "mlaku" rekaciju Brisela koji, op njegovoj oceni, reaguje kao "tigar bez zuba".

- Priddtina primi te kritike i ne reaguje. Nama je više dosta takvih reakcija iz Brisela, potrebna je akcija. Iz Prištine uporno najavljuju da su spremni da razgovaraju o konacnom rešenju ali se oni izgleda više fokusiraju na formiranje oružanih snaga - kaže Drecun.

#Milovan Drecun

'