AKTUELNO

Premijerka je istakla, obraćajući se učesnicima samita u Sofiji, da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Vučić posvećeni nastavku aktivnog učešća u mehanizmu 16+1 i jačanju strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva između Srbije i Kine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji je održan u Sofiji, da je za našu zemlju izuzetno važno svevremeno i čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine, saopšteno je iz vlade. Brnabić je u obraćanju učesnicima samita, koji su prethodno otvorili premijeri Kine i Bugarske, Li Kećijang i Bojko Borisov, rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je predvodio Vladu Srbije, prepoznao značaj osnaživanja naših odnosa sa Kinom i inicirao jačanje prijateljskih odnosa i saradnje u svim segmentima.

Predsednica vlade posebno je zahvalila kineskom premijeru Li Kećijangu na ličnoj podršci u okviru mehanizma 16+1 i kineskoj globalnoj inicijativi „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

Srbija je posvećena aktivnom učešću u ovim inicijativama koje su važne za našu zemlju i za ceo region i koje su doprinele boljem povezivanju i jačanju saradnje, naglasila je predsednica vlade i dodala da su, pored infrastrukturnih projekata, značajni i projekti u oblasti energetike, privrede, ekonomije i kulture.

Prema njenim rečima, modernizacija železničke pruge Beograd - Budimpešta, koju zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina, što je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje, ključan je za infrastrukturno povezivanje.

- Upravo zato, za Srbiju je danas najvažnije to što je potpisala komercijalni ugovor o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko- srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad- Subotica-državna granica (Kelebija), koji je vredan 943 miliona evra - rekla je premijerka i dodala da je time u potpunosti pokriveno finansiranje i izvođenje radova na projektu.

Predsednica vlade je rekla da su regionalni infrastrukturni projekti najvažniji za našu zemlju i da će oni doprineti povezivanju i podstaći ekonomski napredak regiona. Ona je napomenula da su upravo zato, za Srbiju ključni “Autoput mira” do albanske luke Drač, autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo i autoput do Bugarske.

Brnabić je naglasila da je izuzetan politički značaj mehanizma 16+1 to što je snažna spona između Istoka i Zapada i Kine i Evrope.

- Želim da zahvalim narodu Kine, predsedniku Si Đinpingu i premijeru Li Kećijangu, na snažnoj podršci koju pružaju u sprovođenju projekata. To olakšava razmenu dobara i mobilnost ljudi i pozitivno utiče na stabilnost celog regiona i dalji napredak - istakla je Brnabić.

Zato su i predstavnici EU bili pozvani kao posmatrači na ovom samitu, ali i predstavnici međunarodnih i evropskih finansijskih institucija. Mislim da je to ono što je Srbija uvek i govorila, a to je da ova inicijativa može samo da doprinese snazi i većem ekonomskom razvoju i Srbije i ostalih zemalja koje su članice EU - poručila je Brnabić.

Tokom samita je potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa kineskim partnerima komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

Brnabić je zaključila da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Vučić posvećeni nastavku aktivnog učešća u mehanizmu 16+1 i jačanju strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva između Srbije i Kine.

U delegaciji na Samitu u Sofiji, koj je predvodila premijerka Ana Brnabić, bili su i potpredsednik vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Premijerka je zahvalila domaćinu, bugarskom premijeru Bojku Borisovu, na uspešnoj organizaciji dva izuzetno važna sastanka u Sofiji u ovoj godini.

- Posebno želim da se zahvalim što ste vratili u fokus region Zapadnog Balkana tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU i to u pozitivnom svetlu - rekla je Brnabić.

Kao i na prethodnom Samitu 16+1 u Budimpešti, održanom u novembru prošle godine, Srbija je i u Sofiji dobila priznanje za pripremu projekata.

Pored komercijalnog ugovora za prugu Beograd - Budimpešta, na Samitu su potpisani i Memorandum o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative “Pojas i put”, koji je potpisao ministar Aleksandar Antić, zatim Memorandum o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće, kao i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektima rekostrukcije deonice na Koridoru 10 na pruzi Beograd-Niš-Preševo-Republika Makedonija, koji je potpisala potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Pročitajte još: Brnabić i Borisov: Posebno intenzivirana saradnja u oblasti energetike

#Ana Brnabić

#Sofija

#samit

'